Na Hrvaškem napovedujejo velik migrantski val za prihodnjo pomlad, tamkajšnja policija nabavlja brezpilotna letala za nadzor nad migracijami

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
foto: arhiv Demokracije foto: arhiv Demokracije

Hrvaška se pripravlja na povečan prihod migrantov, ki ga pričakuje prihodnjo pomlad iz Turčije, Grčije ter Bosne in Hercegovine, poročajo danes hrvaški mediji. V ta namen bo policija med drugim kupila pet novih brezpilotnih letal, dodatno bodo opremili tudi migrantske centre. Večino sredstev bo prispevala Evropska unija.

 

Notranje ministrstvo bo na javnem razpisu kupilo tri brezpilotna letala srednjega dosega ter dve brezpilotni letali velikega dosega, piše danes Jutarnji list. Za pet letal je predvidenih 20,8 milijona kun (2,8 milijona evrov).

Podpisali so že pogodbo za nabavo 450 prenosnih kamer za dnevno in nočno snemanje, ki omogočajo pošiljanje posnetkov preko mobilnih telefonov za 624.000 kun (84.350 evrov). Kupili bodo tudi nove uniforme in spalne vreče za obmejne policiste v vrednosti 2,5 milijona kun (337.000 evrov), še poroča zagrebški časnik.

Dodaja, da poteka tudi opremljanje in prenova dveh sprejemnih centrov za tujce v Zagrebu. Objavili so razpis za nakup 1500 vzmetnic v vrednosti 600.000 kun (81.000 evrov) in tudi ograje za enega od centrov, ki je ocenjena na 693.000 kun (93.650 evrov). Največji del sredstev za načrtovane investicije so zagotovili iz evropskih skladov, piše Jutarnji list.

Izpostavlja, da tudi iz Bruslja prihajajo opozorila, da bi Evropo lahko zajel nov migrantski val, posebej po vojaškem posredovanju Turčije v Siriji. Medtem je pritisk migrantov iz BiH vsak dan večji. Samo prejšnji mesec je slovenska policija na Hrvaško vrnila 1203 migrantov, kar je za skoraj 300 odstotkov več kot septembra lani, poudarja.

Časnik navaja tudi navedbe lokalnih uradnikov v Bihaću v BiH o močnem lobiranju Hrvaške v EU, da bi zaprli migrantski center Vučjak, ki se nahaja blizu hrvaške meje, iz katerega po oceni Zagreba prihaja največji pritisk migrantov na Hrvaško.

nazaj na vrh