Boko Haram izpustil več kot 100 ugrabljenih deklic

Boko Haram je skrajna islamistična milica. (foto: Nicolas Pinault / Wikipedia) Boko Haram je skrajna islamistična milica. (foto: Nicolas Pinault / Wikipedia)

V Nigeriji je skrajna skupina Boko Haram začela izpuščati več kot 100 deklic, ki so jih ugrabili prejšnji mesec v napadu na dekliško šolo v zvezni državi Yobe, je danes potrdil svetovalec nigerijskega predsednika Muhammada Buharija. Več podrobnosti ni navedel, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

Da so borci vrnili deklice v kraj Dapchi, kjer so jih ugrabili, je potrdil tudi oče ene od deklic Bashir Manzo. Ni pa še jasno, ali so skrajneži izpustili vse od 110 ugrabljenih šolark.

Oče je še pojasnil, da so jih prepeljali pred šolo danes zjutraj v več vozilih in jih izpustili. Po njegovih besedah so jih pred šolo odložili ugrabitelji, nato pa odpeljali naprej, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Boko Haram je 19. februarja napadel vladni kolidž za znanost in tehniko v mestu Dapchi, ki ga obiskuje 906 deklet. Po napadu so pogrešali 110 deklet. Nigerijska vlada je ugrabitev potrdila skoraj teden dni kasneje. Prejšnji teden so sporočili, da se bodo s teroristi pogajali o izpustitvi, vendar ni jasno, ali so za deklice plačali odkupnino.

Skrajneži so že leta 2014 iz šole v kraju Chibok na severu Nigerije ugrabili 276 deklet. 59 je uspelo pobegniti takoj, 107 pa je uspelo pobegniti kasneje, ali so jih našli oziroma rešili.

Predsednik Buhari je bil na čelo države izvoljen leta 2015 ravno z obljubo, da bo premagal Boko Haram, februarski napad pa je bil najhujši, odkar je predsednik.

Ime Boko Haram izraža prepoved zahodnega izobraževanja. Prizadevanja teroristične skupine, da bi vzpostavila islamistično državo na severovzhodu Nigerije, so od leta 2009 zahtevala najmanj 20.000 smrtnih žrtev, več kot 2,6 milijona ljudi je moralo zapustiti domove.

nazaj na vrh