Zlati globusi bodo odprli sezono podeljevanja filmskih nagrad

  • Napisal  STA, K. K.
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Runner1616/Wikimedia Commons; CC-BY-3.0

V Los Angelesu bodo v nedeljo 74. podelili zlate globuse. Največ, sedmem nominacij, ima romantična glasbena drama Dežela La La režiserja Damiena Chazella, poklon zlatemu obdobju Hollywooda, v kateri sta v glavnih vlogah zaigrala Ryan Gosling in Emma Stone. Slovesnost ob podelitvi nagrad bo letos vodil komik Jimmy Fallon.

Dežela La La prinaša zgodbo o dveh sorodnih dušah, ki v Hollywoodu iščeta svojo prihodnost, vendar odkrijeta nekaj veliko bolj dragocenega. Mlada igralka Mia se nikakor ne more prebiti preko avdicij, nadarjeni pianist Sebastian pa prav na božič dobi odpoved. Srečno naključje združi njuni usodi in kljub številnim razočaranjem sledita svojim sanjam, vsebino povzema spletna stan Koloseja.

Dežela La La je nominirana v kategoriji najboljši muzikal ali komedija, Chazelle je nominiran za režijo in scenarij, Gosling je nominiran za glavno moško in Emma Stone za glavno žensko vlogo, film pa si je prislužil še nominaciji za izvirno glasbo in pesem.

S šestimi nominacijami mu sledi film Moonlight, ki je nominiran v kategoriji najboljša drama, Barry Jenkins pa je nominiran za režijo in scenarij. Naomie Harris je nominirana za najboljšo stransko žensko vlogo, Mahershala Ali za stransko moško vlogo, film pa si je prislužil še nominacijo za izvirno glasbo.

V kategoriji najboljša drama so sicer nominirani še filmi Za vsako ceno, Lev, Manchester By The Sea in Greben rešenih. V kategoriji najboljši muzikal ali komedija pa 20th Century Women, Deadpool, Slavno neslavna Florence in Sing Street.

Za najboljšo glavno žensko vlogo v kategoriji drama so nominirane Amy Adams (Prihod), Jessica Chastain (Miss Sloane), Isabelle Huppert (Ona), Ruth Negga (Loving) in Natalie Portman (Jackie). Za glavno moško vlogo v tej kategoriji pa so nominirani Casey Affleck (Manchester By The Sea), Joel Edgerton (Loving), Andrew Garfield (Greben rešenih), Viggo Mortensen (Kapitan Fantastični) in Denzel Washington (Fences).

Za najboljšo glavno žensko vlogo v muzikalu ali komediji so poleg Emme Stone nominirane še Annette Bening (20th Century Women), Lily Collins (Pravila ne veljajo), Hailee Steinfeld (The Edge of Seventeen) in Meryl Streep (Slavno neslavna Florence). Za glavno moško vlogo v tej kategoriji pa so ob Goslingu nominirani še Colin Farrell (Jastog), Hugh Grant (Slavno neslavna Florence), Jonah Hill (Vojni psi) in Ryan Reynolds (Deadpool).

Za režijo so poleg Chazella in Jenkinsa nominirani še Tom Ford (Nočne ptice), Mel Gibson (Greben rešenih) in Kenneth Lonergan (Manchester By The Sea).

V kategoriji najboljši animirani film so nominirani Vaiana: Iskanje bajeslovnega otoka, My Life As A Zucchini, Zapoj, Zootropolis ter Kubo in dve struni. V kategoriji najboljši tujejezični film pa se za nagrado potegujejo francoska filma Divines in Ona, čilski film Neruda, iranski Trgovski potnik in nemški film Toni Erdmann.

Tragikomedija Toni Erdmann režiserke Maren Ade je tudi najboljši evropski film leta 2016. Film je na 29. podelitvi evropskih filmskih nagrad v Vroclavu decembra pobral vse nagrade, za katere je bil nominiran: poleg glavne še za režijo, scenarij ter najboljšega igralca in igralko. Novembra lani pa je prejel filmsko nagrado lux, ki jo podeljuje Evropski parlament.

Med televizijskimi deli s petimi nominacijami vodi Ljudstvo proti O. J. Simpsonu: Ameriška zločinska zgodba.

Zlate globuse, ki veljajo za neuradno napoved prestižnejših filmskih nagrad oskar, podeljuje Zveza tujih novinarjev v Hollywoodu. Podeljujejo jih od leta 1944 v 14 filmskih in 11 televizijskih kategorijah.

Lani je po treh letih premora čast vodenja podelitve in norčevanja iz slavnih ponovno prevzel Ricky Gervais. Letos pa bo podelitev zlatih globusov prvič vodil komik Jimmy Fallon, voditelj NBC-jevega The Tonight Showa.

Zvezdniki se ob prihodu na podelitev globusov sprehodijo po rdeči preprogi in nastavljajo kameram enako kot pri oskarjih.

"Globusi so poznani kot ena najbolj zabavnih prireditev leta. Na voljo je le 1200 sedežev, ki jih je težko dobiti. Zato je status insajderja zelo zaželen," besede dopisnika revije Variety Tima Graya povzema francoska tiskovna agencija AFP. Kot je še povedal, se tudi Hollywood zaveda, da globusi dosežejo zelo široko občinstvo in da je pomembno, da je prisoten z njimi.

Kipce bodo letos med drugim podeljevali Drew Barrymore, Sylvester Stallone, Nicole Kidman in Reese Witherspoon. Podelitev zlatih globusov bo neposredno prenašala televizija NBC.

nazaj na vrh