Zbor avstralskih staroselcev prvič v Sloveniji

  • Napisal  STA, G. B.
Aborigini - fotografija je simbolična Aborigini - fotografija je simbolična Foto: Vinayaraj / Wikipedia

V Mariboru bo danes ob spremljavi zbora Carmina Slovenica gostoval zbor avstralskih staroselcev Gondwana. Na koncertu Lajtl v dvorani Union bodo predstavili glasbeno tradicijo prvotnih ljudstev. Prvo gostovanje zbora Gondwana v Evropi bo hkrati tudi prvo gostovanje aboriginskega ansambla v Sloveniji, pojasnjujejo v Carmini Slovenici.

Zbor Gondwana pod umetniškim vodstvom dirigentke Lyn Williams bo v Mariboru nastopil v okviru programa Attacca, ki se je v desetih letih obstoja uveljavil kot pomemben koncept zborovskega gibanja za mlade.

Zbor Gondwana s svojim ustvarjanjem podpira razvijanje raznolikih kultur avstralske mladine staroselskega porekla skozi gradnjo identitete ob sodelovanju z lokalnimi starešinami in skupnostmi. "V središču poslanstva Gondwane je ohranjanje in prenašanje zgodb (in jezika) skozi pesem, medgeneracijske kulturne aktivnosti ter razvijanje sodobnega glasbenega repertoarja, ki temelji na tradicionalni glasbi staroselcev," pojasnjujejo v Carmini Slovenici.

"Za domorodna ljudstva je kultura organski del skupnosti. Zanje pomeni trajen odnos med živimi bitji, rastlinami in kraji, s katerimi je kultura povezana. Kulturo prenašajo na prihodnje generacije in je ključna podlaga za njihov nadaljnji obstoj kot ljudstva," še dodajajo.

Svojo prvo mednarodno turnejo v Evropi bo zbor Gondwana po gostovanju v Sloveniji nadaljeval na Dunaju, kjer bo sodeloval z zborom Dunajskih dečkov. Sicer pa je med drugim že nastopil v Sydneyjski operni hiši, na številih odmevnih dogodkih v Avstraliji ter sodeloval z mnogimi priznanimi umetniki.

Vokalno gledališče Carmina Slovenica, ki ga vodi dirigentka Karmina Šilec, je jeseni 2014 gostovalo v Avstraliji, kjer se je s projektom When the Mountain Changed Its Clothing (Ko je gora spremenila obleko) med drugim predstavilo na festivalu v Melbournu.

nazaj na vrh