Vrnitev v bazen: Peter Mankoč trenira za svetovni rekord na 50 m delfin

  • Napisal  STA, K. K.
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Rufino Uribe/Wikimedia Commons; CC-BY-2.0

Nekdanji svetovni in evropski rekorder Peter Mankoč, ki je plavalno kariero sklenil leta 2012, uradno pa konec letošnjega leta, se vnovič pripravlja na plavalni podvig. Marca ali aprila napoveduje napad na svetovni veteranski rekord na 50 m delfin.

Pri tokratnem plavalnem cilju je Mankoč združil prijetno s koristnim. Plavanje, ki mu je posvetil večino življenja doslej, je v prvi vrsti izbral, da izgubi nekaj odvečnih kilogramov, ki jih je v zadnjih letih dobil. "Februarja sem si moral postaviti nek cilj, da shujšam. Zadal sem si, da do marca ali aprila skušam doseči veteranski svetovni rekord v kategoriji od 35 do 39 let na 50 m delfin, pa čeprav sem na zgornji meji in bom prihodnje leto star 39 let," pravi nekdanji šampion ljubljanske Ilirije.

Pri tem opozarja, da gre za zahteven podvig, izid, ki bi ustrezal 16. mestu na običajnem plavalnem evropskem prvenstvu, obenem pa mora izboljšati rekord nekdanjega švedskega zvezdnika Larsa Frolanderja, olimpijskega in svetovnega prvaka. "Videli bomo, kako bo šlo. Cilj je zahteven. Gre za izid 23,72, sam si želim plavati 23,60."

Termin in prizorišče še nista natančno izbrana, bržkone pa bo Mankoč rekord napadal na kateri od številnih italijanskih tekem. "S tem se bom ukvarjal na koncu, verjetno januarja, ko bom videl ali res lahko rekord dosežem. Potem moram seveda izbrati tako tekmo, na kateri so rekordi uradni in se upoštevajo."

Leto kasneje bo v Kranju evropsko veteransko prvenstvo v plavanju, bržkone največji veteranski plavalni dogodke na svetu v tem letu. "Ne vem, če bom zdržal in vsako jutro pred službo opravil trening. Vstajam ob peti uri in ne vem, če bom vztrajal tako dolgo. O tem zaenkrat ne razmišljam. Cilje sem si za zdaj postavil do marca, aprila," še pravi ljubljanski olimpijec, ki kilometre nabira v bazenu Fakultete za šport na Kodeljevem.

nazaj na vrh