V Veliki Britaniji vse bolj priljubljene vinilke

  • Napisal  STA, B.S.
Vse bolj priljubljene vinilke Vse bolj priljubljene vinilke Foto: Pexels PD

Veliki Britaniji ugotavljajo, da je bila prodaja vinilnih plošč v letu 2016 najvišja v zadnjih 25 letih, medtem ko v ZDA podatki ponudnikov pretočne glasbe kažejo, da se je delež te lani več kot podvojil. Britanski ljubitelji glasbe so lani kupili več kot 3,2 milijona vinilk, Američani pa so poskrbeli za 4,9 višji delež pretočne glasbe.

Po podatkih britanske fonografske industrije (BPI) se je prodaja vinilk v letu 2016 v primerjavi z letom prej zvišala za 53 odstotkov in dosegla najvišjo raven od leta 1991, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Med najbolj prodajanimi gramofonskimi ploščami v Veliki Britaniji so bile tiste z glasbo lani preminulega Davida Bowiea. Med prvih 30 najbolj prodajanih plošč se je uvrstilo kar pet njegovih albumov. Njegov zadnji album Blackstar, ki ga je izdal dva dni pred smrtjo, je zasedel prvo mesto te lestvice.

Prodaja vinilnih plošč v Veliki Britaniji narašča zadnjih devet let in predstavlja okoli pet odstotkov prodaje albumov.

V ZDA pa opažajo, da se je uporaba pretočne glasbe lani v primerjavi z letom 2015 več kot podvojila in to kljub povišani prodaji albumov v fizični obliki.

Po podatkih podjetja BuzzAngle Music, ki dela raziskave na glasbenem trgu, se je delež pretočne glasbe dvignil predvsem na račun kupovanja posameznih skladb.

Po pisanju AFP je spodbudna novica, da je vedno več ljudi pripravljenih plačati za glasbo ponudnikom, kot so Spotify, Apple Music in Tidal, in ne le uporabljati brezplačnih spletnih platform, ki so financirane prek oglaševanja. Tako so ameriški ponudniki pretočne glasbe lani zabeležili več kot 191 milijard prenosov skladb, kar je skoraj 125 odstotkov več kot v letu 2015.

Obenem so tudi v ZDA lani zabeležili rast vinilnih plošč, katerih prodaja je od leta 2015 narasla za 26 odstotkov, čeprav gramofonske plošče še vedno predstavljajo le majhen delež na trgu.

Med pretočno glasbo je sicer blestel album Views kanadskega raperja Drakea, med albumi v fizični obliki pa izdelek britanske pevke Adele 25.

STA, B.S.

nazaj na vrh