V Smledniku po dveh letih znova ljudska igra na prostem

  • Napisal  G. B.
Vabljeni na ljudsko igro v Smlednik. Vabljeni na ljudsko igro v Smlednik. Foto: KUD Smlednik

Smlednik je že stara vas, katere prva omemba sega v 12. stoletje, omenja pa jo tudi Valvasor. Nahaja se ob reki Savi, na tistem mestu, kjer je danes Zbiljsko jezero, ki je po drugi svetovni vojni nastalo kot posledica gradnje medvoške hidrocentrale. Mnogi to področje imenujejo »dežela dveh graščin«, saj se na hribu nad Smlednikom nahajajo razvaline prvega gradu, nedaleč stran pa se nahaja tudi Lazarinijeva graščina. Zgodovinsko je s Smlednikom in okoliškimi vasmi (Valburga oz. Sv. Valburga, Hraše, Dragočajna, Moše, Zbilje…9 povezano tudi več zgodovinskih osebnosti, kot sta denimo Jakob Aljaž, rojen v bližnjem Zavrhu pod Šmarno goro, ter Simon Jenko, doma iz Podreče na drugi strani Save.

Danes je Smlednik del občine Medvode, skupaj z okolico predstavlja tudi nepogrešljiv turistični biser okolice slovenske prestolnice, pa naj bo to Stari grad z znamenito Kalvarijo (križev pot), Zbiljsko jezero ali kamp v Dragočajni. A ob tem ne pozabimo tudi na veliko župnijsko cerkev sv. Urha, saj se je tudi prvi tukajšnji graščak imenoval – Urh oz. Urlich. V bližini je tudi cerkev sv. Valburge, po kateri se imenuje vas Valburga, ki meji na Smlednik. V naših krajih je to edina cerkev, posvečena tej svetnici, germanski opatinji. In kako je iz imena Valburga nastalo domače vaško ime Šentomperga? Verjetno sega v čas francoske zasedbe, oziroma ilirskih provinc, ko so domačini prevzeli ime vasi kot so ga s težavo izgovarjali francoski vojaki, njim v posmeh.

Prav Smlednik z okolico v času ilirskih provinc pa je tema ljudske igre »Naša kri«, ki jo je napisal znani pisatelj Franc Saleški Finžgar, ki je nekaj časa kot dušni pastir deloval v bližnji Sori. Napisana je bila leta 1912, opisuje pa obdobje sto let prej. »Kadar nam je bilo najhuje, smo bili najbolj složni,« se glasi temeljno sporočilo proslave. »Ko čiste vode majhne skupnosti, kjer življenje suka krog veselja in žalosti krog rojstev in smrti, skali krvavi vojni boj moža zoper moža. Ko dekleta in žene na ozarah jokajo ob požeti pšenici, ker v hišah ni več moških. Ko tuja vojska zavoljo nakupa orožja pobira zadnje dragocenosti iz prostorov čiste pobožnosti. Ko ukazi, ostri kakor britev, vodijo mlade fante stran od njihovih domov v smrt na tujih bojiščih … V tisti najbolj mračni uri dneva se v solzah zasluti lepši jutri. Jutri, ko bo narod vstal močan kot steber iz stiske in bede. Jutri, ko bo ljubezen vnukov negovala spomin, da naša kri ni igrača.«

Omenjena ljudska igra bo ta petek v izvedbi KUD Smlednik premierno uprizorjena na dvorišču Merjaščeve domačije, tik pod župnijsko cerkvijo, kjer je bila pred dvema letoma že uprizorjena igra »Prisega o polnoči« (Manica Komanova). Tako kot takrat bo tudi tokrat igro režiral Nejc Smole, ki je, mimogrede, tudi župan občine Medvode in ta hip najmlajši župan v Sloveniji. Režirati je začel že v najstniških letih, ena prvih njegovih predstav pa je, zanimivo, imela naslov »Kdo bo župan«.

NAŠA KRI
ljudska igra v štirih dejanjih
Fran Saleški Finžgar

režija: Nejc Smole

PREMIERA:
petek, 9. junij 2017, ob 21h

PONOVITVE:
sobota in nedelja, 10. in 11. junij, ob 21h
petek, sobota in nedelja, 16., 17. in 18. junij, ob 21h
petek, sobota in nedelja, 23., 24. in 25. junij, ob 21h
(opomba: v primeru slabega vremena lahko pride do odpovedi predstave.)

PRIZORIŠČE:
Merjaščeva domačija v Smledniku (pod cerkvijo)

Več o predstavi si lahko preberete tukaj.

nazaj na vrh