V Narodni galeriji so odprli Evropsko leto kulturne dediščine

  • Napisal  L. K.
NArodna galerija. NArodna galerija. Foto: Vir: Wikipedia

V Narodni galeriji v Ljubljani so na Ta veseli dan kulture slavnostno obeležili vstop v Evropsko leto kulturne dediščine. Minister za kulturo Tone Peršak in predsednik republike Borut Pahor sta ob tej priložnosti poudarila, da kulturna dediščina niso le ruševine, izkopanine, slike in muzeji, ampak tudi ljudje, medsebojni odnosi, veščine in običaji.

Evropsko leto kulturne dediščine, ki ga je Evropska komisija razglasila 27. aprila, opozarja na pomen kulture pri oblikovanju skupne evropske identitete in vrednot, je na slovesnosti povedal Peršak in ob tem izpostavil "pomenljivo" Eurobarometrovo najnovejšo raziskavo, ki kaže, da prebivalci Evrope kulturo prepoznavajo kot ključno vezivo in identifikacijsko točko.

Kulturna dediščina je po njegovih besedah še veliko več kot ruševine gradov, stare zgradbe in arheološke izkopanine, s katerimi jo mnogi največkrat povezujejo. "To so tudi običaji, po katerih se ravnamo, to je kultura opremljanja naših stanovanj in hiš, to je kultura našega medsebojnega pozdravljanja ter cela vrsta veščin, ki smo jih podedovali iz preteklosti, ki jih ohranjamo in vzdržujemo," je dejal Peršak.

Na to je v svojem kratkem nagovoru opozoril tudi predsednik republike, ki je obenem pohvalil potezo Evropske komisije: "To nam sporoča, da se pol milijarde Evropejcev zaveda, da smo si v mnogih smislih zelo različni, tudi kulturnem, in da ni ambicija EU, za razliko od ZDA, da bi bila talilni lonec kulturnih identitet, ampak nasprotno, da jih želi ohraniti." Pahor je nato otrokom, zbranim ob Robbovem vodnjaku, razdelil balone, ki so jih spustili v zrak in tako simbolično odprli Evropsko leto kulturne dediščine.

Prireditev sta s priredbami znanih pesmi na današnji dan rojenega Franceta Prešerna - Glose, Dekletam in Lepe Vide - popestrila ambasadorja leta Rok Terkaj - Trkaj in literarni zgodovinar Igor Saksida. Nastopila je tudi Metliška folklorna skupina Ivan Navratil s tradicionalnimi vuzemskimi plesi, ki bodo kmalu uvrščeni na seznam nesnovne dediščine državnega pomena.

K projektu je kot ambasador in podpornik pristopilo tudi podjetje Costella, ki bo v prihodnjem letu izdalo posebno polnitev naravne mineralne vode Costella, od vsakega nakupa posamezne plastenke pa bodo en cent namenili obnovi slovenske kulturne dediščine, je na prireditvi pojasnil direktor podjetja Luka Velepič.

Evropsko leto kulturne dediščine bo pod sloganom Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost leto najrazličnejših dogodkov in projektov po Evropi ter priložnost za krepitev občutka pripadnosti evropski družini in vzbuditev zanimanja za kulturno dediščino in vrednote, še posebej pri otrocih in mladih.

nazaj na vrh