V Ljudskem vrtu v en glas 5500 pevcev šolskih pevskih zborov

  • Napisal  B.S.
Mladinski pevski zbor Mladinski pevski zbor Foto: vimeo

Stadion Ljudski vrt v Mariboru bo danes popoldne ponovno gostil dogodek Zborovski bum, na katerem bo skupaj zapelo okoli 5500 pevcev mladinskih šolskih pevskih zborov iz 180 slovenskih osnovnih šol. Pridružili se jim bodo tudi pevci opernega ansambla Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Dogodek, ki ga prireja Narodni dom Maribor skupaj z Zavodom RS za šolstvo, Mestno občino Maribor in SNG Maribor, je namenjen množičnemu petju otrok večglasnih šolskih pevskih zborov ter druženju otrok z ljubeznijo do petja in glasbe.

Ob spremljavi Simfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko dirigenta Simona Krečiča bodo otroci peli skupaj s priznanimi opernimi pevci Andrejo Zakonjšek Krt, Ireno Petkovo, Martinom Sušnikom in Jakijem Jurgcem.

Zborovski bum je pod okriljem Zavoda RS za šolstvo in strokovnim vodenjem Inge Breznik nastal s ciljem dviga kakovosti dela na področju večglasnega šolskega mladinskega zborovskega petja ter z namenom iskanja novih načinov motivacije otrok za zborovsko petje.

Častni pokrovitelj Zborovskega buma je predsednik republike Borut Pahor, ki je za projekt namenil Inge Breznik tudi jabolko navdiha.

Letošnji repertoar bo po navedbah Narodnega doma Maribor temeljil na operni tematiki tujih in domačih skladateljev z odlomki iz Bizetove opere Carmen, Offenbachovih Hoffmanovih pripovedk, Verdijevih Nabucca in Traviate, Mozartove Čarobne piščali, Novakovega Figara ter Firštovega najnovejšega muzikala Veronika Deseniška.

Zborovski Bum se tradicionalno odvija bienalno s prizoriščem v Mariboru. Prvič so ga priredili leta 2012 na Trgu Leona Štuklja, kjer je sodelovalo 1435 otrok pevcev iz 36 osnovnih šol štajerske regije. Nato se je dogodek razširil na nacionalno raven in se preselil na stadion Ljudski vrt. V letu 2015 je bil pevski dogodek nadgrajen z udeležbo 6419 otrok pevcev, ki se jim je pridružilo še 323 otrok plesalcev s svojo koreografijo.

B.S.

nazaj na vrh