V Cankarjevem domu bodo odprli 33. Slovenski knjižni sejem

  • Napisal  L.K.
Do konca tedna bodo v Cankarjev domu v Ljubljani uživali ljubitelji knjig. Do konca tedna bodo v Cankarjev domu v Ljubljani uživali ljubitelji knjig. Foto: Matic Štojs Lomovšek

V Cankarjevem domu (CD) bo danes potekalo uradno odprtje 33. Slovenskega knjižnega sejma, v sklopu katerega bodo Schwentnerjevo nagrado za leto 2017 podelili dolgoletni vodji Trubarjevega antikvariata Stanki Golob. Prireditev bo povezoval Boštjan Gorenc Pižama, gostje dogodka pa bodo Maja Haderlap, Peter Stamm in Wolf Biermann.

V utemeljitvi Schwentnerjeve nagrade piše, da je Trubarjev antikvariat "ugledna slovenska kulturna ustanova", njegova dolgoletna vodja Stanka Golob pa je "njegovo poosebljenje, duša in srce".

"S svojo strokovnostjo, razgledanostjo, izjemno pripadnostjo, požrtvovalnim delom in obilico življenjske in delovne strasti človeka, ki mu je uspelo harmonično združiti konjiček in poklic, je vse od leta 1970, ko se je zaposlila v takratni Cankarjevi založbi, še posebno pa od leta 1981, ko je prevzela vodenje, skrbela, da je Trubarjev antikvariat iz trgovinice s starimi tiski prerasel v pomembno zbirališče vseh, ki se profesionalno ukvarjajo s knjigo, in drugih ljubiteljev pisane besede," med drugim piše v utemeljitvi nagrade, ki jo bodo Stanki Golob izročili drevi.

Kot še piše, je bil ravno strokovni in osebni pečat Stanke Golob nemalokrat tisti, zaradi katerega je Trubarjev antikvariat nenehno širil meje svojega delovanja, dobival vse pomembnejše mesto v slovenskem in mednarodnem prostoru ter vse večje število zvestih prijateljev in privržencev.

"Skozi njene roke je šlo nešteto knjig, zanimivih, lepih, uporabnih, tudi izjemno redkih in dragocenih. Marsikdaj jih je prav ona s svojim razsežnim in poglobljenim znanjem - in z umevanjem njihove duše - znala, kulturno in zgodovinsko, postaviti na pravo mesto, hkrati pa je poskrbela, da so prišle v prave roke," piše v utemeljitvi.

Poleg delovnih obveznosti je Stanka Golob v Trubarjevem antikvariatu ves čas skrbela tudi za pester prireditveni program z razstavami, literarnimi in glasbenimi večeri. Svoje neprecenljivo znanje je vsa leta nesebično prenašala tudi na sodelavce. Čeprav se je leta 2010 upokojila, ostaja neločljivo povezana tako s sodelavci kot z dejavnostjo Trubarjevega antikvariata, predvsem pa z zbiratelji, bibliofili in drugimi ljubitelji starih knjig in pisane besede.

Leta 2009 je prejela nagrado za najboljšega knjigotržca, leta 2011 Trubarjevo priznanje za pomembne prispevke k ohranjanju nacionalne pisne kulturne dediščine, letos plaketo glavnega mesta Ljubljana za svoje dolgoletno delo in zasluge, lani pa je "njen" Trubarjev antikvariat prejel medaljo za zasluge za visoko strokovno delo pri zagotavljanju dostopnosti knjig in prispevek k bralni kulturi.

Posebno priznanje sejma pa bodo podelili še Manci Košir, "neskončni navdihovalki branja, ki verjame, da so knjige fizični dokaz za to, da so ljudje sposobni neverjetnih stvari, da so vzgoja srca".

Kadar na svojih Čajankah v Konzorciju ali na prireditvah Berimo z Manco Košir pred številno zvesto publiko na različnih koncih Slovenije predstavlja kako knjigo, je jasno, da bo postala uspešnica. Poleg tega že od nekdaj nesebično spodbuja mlade pisatelje, novinarje, založnike, gledališčnike, umetnike vseh vrst. Njena trmasta energija in njena ljubezen do znanja sta v času, v katerem kronično primanjkuje idej, še posebej dragoceni, med drugim piše v utemeljitvi.

Slovenski knjižni sejem v 33. izdaji s podobo Martina Krpana, ki pod roko stiska knjigo, sporoča, da je knjiga še vedno najmočnejše orožje. Ponudil bo 303 dogodke, s katerimi želijo po besedah predsednika upravnega odbora sejma Zdravka Kafola aktivno sooblikovati bralne navade Slovencev. Države v fokusu so Avstrija, Nemčija in Švica.

Vrata sejma se bodo za obiskovalce odprla v sredo ob 9. uri, v petek in soboto pa se bo mogoče s knjigami družiti celo do 22. ure. Sklenil se bo v nedeljo.

nazaj na vrh