Svirel: Začetek tekmovanja in festivala mladih glasbenikov

Goriška Brda Goriška Brda Vir: Wikipedia

V Goriških Brdih se danes začenjata deseto mednarodno glasbeno tekmovanje in festival Svirel. Gre za največje mednarodno glasbeno tekmovanje v Sloveniji, ki se s 740 prijavljenimi in skupno skoraj 1000 sodelujočimi glasbeniki uvršča v središče največjih srednjeevropskih mednarodnih glasbenih tekmovanj.

Do nedelje se bodo na gradu Dobrovo zvrstili solisti na pihalih in višje kategorije komornih skupin s pihali, trobili in tolkali. Sočasno bodo vadili v Vili Vipolže solisti na trobilih in tolkalih ter mlajše kategorije komornih skupin s pihali, trobili in tolkali.
Prvi del tekmovanja se bo zaključil s koncertom izbranih desetih najboljših 18. marca popoldne v Vili Vipolže.
V drugem tednu tekmovanja, od 19. do 25. marca, bodo na gradu Dobrovo prisluhnili godalom solo, sočasno pa bodo v Vili Vipolže zvenela brenkala in nazadnje še komorne skupine s strunskimi inštrumenti. Deset najbolj nadarjenih se bo tako kot v prvem tekmovalnem tednu še enkrat predstavilo na finalnem koncertu 25. marca ob 16. uri v Vili Vipolže.
Tekmovanje bodo nato od 3. do 7. aprila v novogoriški konkatedrali sklenili harmonikaši, orglarji, čembalisti in letos prvič tudi pianisti v solo in komorni disciplini instrumentov s tipkami. Tudi ta del se bo zaključil s koncertom najboljših deset, ki bo 7. aprila.
Udeleženci - solisti in komorne skupine - prihajajo iz 23 držav: Armenije, Avstralije, Avstrije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Češke, Hrvaške, Italije, Izraela, Japonske, Južne Koreje, Kanade, Latvije, Madžarske, Makedonije, Nemčije, Poljske, Rusije, Slovenije, Španije, Švice, Velike Britanije in ZDA.
Organizatorji pripravljajo tudi pester festivalni program. Na glasbeno-kulinaričnih koncertih MENUet Music bodo izvrstno hrano in vrhunska vina s prefinjenimi melodijami dopolnjevali člani strokovne žirije brenkal in glasbeni gostje iz Avstrije, dva koncerta pa bosta "študentska", posvečena mladim glasbenikom od blizu in daleč, ki se bodo briški publiki predstavili v komornih zasedbah.
Letošnji Svirel bodo zaključili 8. aprila ob 17. uri v dvorani Grand Hotela Union v Ljubljani, kjer bodo z mladimi glasbeniki, podporniki in prijatelji Svirela praznovali jubilejno, deseto obletnico tega mednarodnega glasbenega tekmovanja in festivala. Ob tej priložnosti bodo gostili simfonični orkester Filharmonijo Zuglo iz Budimpešte.

nazaj na vrh