Stavka, ki je iztirila rdeči režim, pomembno vplivala na nastajanje samostojne Slovenije

  • Napisal  sds.si
Predstavitev knjige Predstavitev knjige Foto: SDS

Predstavitev knjige »Stavka, ki je iztirila rdeči režim« avtorjev Gašperja Blažiča in Slavka Kmetiča. V ponedeljek, 18. 12. 2017, je Delavska zveza Slovenske demokratske stranke v hiši Jožeta Pučnika pripravila predstavitev knjige »Stavka, ki je iztirila rdeči režim« v sodelovanju z avtorjema knjige  Slavkom Kmetičem in Gašperjem Blažičem.

Kot je uvodoma povedala predsednica Delavske zveze SDS mag. Mojca Inkret, so se za predstavitev knjige odločili, ker v teh dneh mineva 29 let od dogodkov, ki so pomembno vplivali na nastajanje samostojne Slovenije in naše poti v demokracijo. Ker pa so takšni dogodki po mnenju mnogih premalo poudarjeni, si Delavska zveza SDS prizadeva, da se glas o tako pomembnih dogodkih čim bolj širi, ker je to pomembno za seznanjenost Slovenk in Slovencev s tako pomembnimi zgodovinskimi dogodki.

Avtorja knjige Slavko Kmetič in Gašper Blažič sta na vprašanje, zakaj je minilo kar 26 let, da lahko o stavki, ki se je na železnicah zgodila leta 1988 in je pomenila pomemben mejnik, ki je poskrbel, da se je takratni sistem pričel sesedati sam vase, pojasnila, da ju je k pisanju knjige pravzaprav spodbudila druga knjiga, in sicer knjiga Jožefa Slokarja »Listi iz dnevnika«, ki je bila predstavljena ob 25. obletnici samostojnosti in je poskrbela za to, da je zgodovina predstavljena še bolj »potvorjeno«, kot se to dogaja že vse skozi v naši novejši zgodovini. Gašper Blažič je še poudaril, da ni nikjer v arhivih našel gradiva, ki bi stavko železničarjev opisal v popolnoma realni sliki, zato se je odločil, da s pomočjo Slavka Kmetiča ta del zgodovine prikaže v realni luči.

V nadaljevanju je Slavko Kmetič tudi predstavil dejstva, ki kažejo, da je imela takratna Udba ukaz vse stavkajoče odstraniti z družbeno političnega življenja. Seveda pa sta oba poudarila, da je pri represivnih postopkih imel pomembno vlogo tudi Tomaž Ertl, ki ga je leta 2009 takratni predsednik Republike Slovenije Danilo Türk odlikoval za zasluge ob 20. obletnici preprečitve Mitinga resnice, ki pa so ga preprečili železničarji, ki pa so bili kar pozabljeni.

Seveda se avtorjema knjige takšne stvari ne zdijo normalne za zdravo demokracijo. Je pa ob tem Gašper Blažič poudaril, da smo v Sloveniji politično pomlad doživeli le formalno, saj je slovenska tako imenovana levica pravzaprav neokomunistična nomenklatura, ki ima vse sisteme družbe v svojih rokah.

Slavko Kmetič je poudaril, da v Sloveniji razen Sindikata železničarjev in sindikata FIDES nikoli nismo imeli pravega sindikalnega gibanja. Povedal je še, da pri nas stavkajo in se zavzemajo za delavske pravice samo sindikati javnega sektorja. Zanimivo pa je, da ti sindikati stavkajo proti politiki in ne za delavske pravice.

Za konec sta avtorja še poudarila, da smo za trenutno stanje v državi krvi sami, saj smo velikokrat naivni in nasedamo stvarem, ki niso realne in neutemeljene. Zato si oba želita, da bi družba pričela delovati s svojo miselnostjo in ne miselnostjo tistih, ki jim svojo miselnost vsiljujejo.

Vir: sds.si

nazaj na vrh