Slovenska filharmonija: Vodstvo in orkester še vedno vsak na svojem bregu

  • Napisal  STA, K. K.
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Steve Snodgrass/Wikimedia Commons; CC-BY-2.0

Direktor Slovenske filharmonije (SF) Damjan Damjanovič se je v odzivu na izglasovane minimalne pogoje članov orkestra za izvedbo novoletnega koncerta skliceval na odločitev sveta zavoda SF, da na koncertu dirigira Uroš Lajovic. Glede soodločanja orkestra pri izbiri dirigenta, pa se boji pravnih zapletov, če bi orkester odslovil tudi novega.

Kot je spomnil, se je svet zavoda SF na svoji tretji izredni seji, ki je bila 21. decembra, seznanil z vsebino mediacijskega sestanka in obravnaval tudi stavkovne zahteve orkestra. Večina članov sveta je podprla predlog, da na novoletnem koncertu dirigira maestro Uroš Lajovic in da se najde postopkovno ter pravno najboljše možnosti za razhod, saj je Lajovic, kot je za STA poudaril Damjanovič, neprecenljiv strokovnjak v slovenskem in mednarodnem prostoru.

Kar se tiče soodločanja orkestra pri izbiri dirigenta, pa ima Damjanovič težavo, kako pravno formalno ustrezno izvesti zadevo. Kot je pojasnil, bi v primeru, da dirigenta, ki bi ga orkester izbral, ponovno odslovijo, "to potegnilo za seboj precej pravnih zapletov in odškodninskih zahtevkov, kar lahko negativno vpliva na dosedanje izjemno uspešno poslovanje Slovenske filharmonije".

Po Damjanovičevem mnenju je stavka nezakonita, zahteve delavcev pa "predstavljajo zahteve le nekaj agresivnejših posameznikov ter ne celotnega orkestra". Dodal je, da sam "nadaljuje miren in koristen dialog v skladu s svojim dosedanjim dokazano uspešnim delovanjem".

Člani orkestra, ki so danes imeli vajo za novoletni koncert z Lajovicem, še naprej vztrajajo pri treh minimalnih pogojih za novoletni koncert, je za STA potrdila predsednica stavkovnega odbora Marina Kopše. Kot je dodala, še čakajo na odgovor Damjanoviča, obenem pa pričakujejo tudi odziv ministrstva za kulturo.

Člani orkestra SF so v petek izglasovali minimalne pogoje za izvedbo novoletnega koncerta v Cankarjevem domu. To so zamenjava dirigenta Uroša Lajovica z drugim dirigentom, prekinitev pogodbe z njim in od direktorja zavoda podpisan dokument, ki bo orkestru omogočil aktivno soodločanje pri izbiri bodočih šefov dirigentov.

Orkestraši so v napovedi nove stavke - opozorilno so izvedli v začetku meseca - na prvo mesto zapisali zahtevo po Damjanovičevem odstopu. Zahtevajo pa tudi odstop štirih članov sveta SF, ki jih je na to funkcijo imenovala vlada, ter prekinitev sodelovanja s šefom dirigentom Lajovicem, vse "zaradi nepravilnega ravnanja, ki je v škodo ekonomsko-socialnemu položaju zaposlenih". Tudi Lajovic se je v medijih odzval, da namerava vztrajati do konca mandata.

nazaj na vrh