Promenadni koncerti napovedujejo slavnostni koncert Zbogom orožje v Kobaridu

  • Napisal  STA, M. B.
V nedeljo bo potekal osrednji dogodek - koncert vojaških orkestrov šestih držav. V nedeljo bo potekal osrednji dogodek - koncert vojaških orkestrov šestih držav. Foto: 100letkobarid.potmiru.si / Željko Cimprič

Ta vikend bo Kobarid zaznamoval spomin na dogodke izpred 100 let. V spomin in opomin bo v nedeljo potekal osrednji dogodek - koncert vojaških orkestrov šestih držav "Zbogom orožje". Na predvečer osrednjega dogodka pripravljajo tri promenadne koncerte vojaških godb v Bovcu, Kobaridu in Tolminu.

Ob 19. uri bo na kobariškem trgu potekal promenadni koncert hrvaškega orkestra oboroženih sil. Po koncertu si bodo obiskovalci lahko ogledali dokumentarni film Preboj pri Kobaridu, 4. del dokumentarne serije TV Slovenija Slovenci in prva svetovna vojna 1914-1918 v režiji Valentina Pečenka.

V Bovcu bodo ob 18. uri na Trgu Golobarskih žrtev zaigrali glasbeniki madžarskega vojaškega orkestra iz Kaposvara.

Na tolminskem Mestnem trgu pa bo ob 19. uri zaigral nemški orkester oboroženih sil iz Berlina.

Vsi trije vojaški orkestri bodo v nedeljo ob 18. uri sodelovali na slavnostnem koncertu vojaških godb, ki ga pripravljajo v počastitev spomina na 110-letnico konca soške fronte in preboja pri Kobaridu.

Organizatorji so v vabilo na prireditve zapisali, da bo po 100 letih takratno surovo govorico sovraštva, nasilja in trpljenja zamenjala univerzalna govorica glasbe.

Med organizatorje prireditev se poleg ministrstva za obrambo, Slovenske vojske in Kobariškega muzeja tokrat vključujejo še nacionalni odbor za obeleževanje 100-letnic prve svetovne vojne, ministrstvo za kulturo (Koordinacijski odbor za državne proslave), Občina Kobarid, Fundacija Poti miru v Posočju in Posoški razvojni center.

nazaj na vrh