Odprtje razstave »Umik čez Ljubelj« v prostorih SCNR

  • Napisal  M.B.
Odprtje razstave Odprtje razstave Foto: Matic Štojs

V prostorih Študijskega centra za narodno spravo je v torek potekalo slovesno odprtje fotografske razstave Umik čez Ljubelj, ki je v preteklih dveh letih že 17 krat gostovala na različnih krajih po Sloveniji.

Razstava prikazuje množičen beg več tisoč Slovencev ob koncu druge svetovne vojne (maja 1945) pred Titovimi komunističnimi vojaškimi enotami s svojih domov na avstrijsko Koroško. Sedaj bodo fotografije dalj časa razstavljene v konferenčni sobi SCNR. Ob odprtju so zbrane nagovorili: akademik Zorko Simčič, direktorica Študijskega centra za narodno spravo dr. Andreja Valič Zver, nečak avtorja fotografij Boštjan Kocmur, fotograf Tamino Petelinšek in basbaritonist Marcos Fink.

Spomnimo. Ob 70-letnici konca 2. svetovne vojne in 100-letnici fotografa Marjana Kocmurja je izšla fotodokumentacija, ki osvetljuje čas odhoda 17.000 Slovencev prek Gorenjske in Ljubelja na Koroško. Knjiga nosi naslov Umik čez Ljubelj, maj 1945, skozi objektiv Marjana Kocmurja.

Marjan Kocmur (1914-1990), ki je bil pred drugo svetovno vojno poklicni fotograf v Ljubljani, se je maja 1945 priključil številnim slovenskim prebežnikom, ki so bežali pred totalitarnim komunistično-stalinističnim režimom čez Ljubelj na avstrijsko Koroško. Na begu je posnel okrog 100 fotografij s fotoaparatom znamke Leica in tako ujel v sliko izjemno zanimive in hkrati grenke prizore. Posnetki živo zrcalijo strah in skrb prebežnikov kakor tudi olajšanje ob prihodu v vetrinjsko taborišče.

Kocmurjevi posnetki so velike fotografske in zgodovinske vrednosti, saj so ujele dogajanje ob koncu druge svetovne vojne. Slike nam tako vsaj delno omogočijo, da podoživimo usodo ljudi na begu pred komunističnimi zločinci, ki so po letu 1945 nelegitimno in nelegalno prevzeli oblast v takratni Jugoslaviji in s tem tudi v Sloveniji.

M. B.

nazaj na vrh