Ob 17:00 na Bled na Legendo o potopljenem zvonu

  • Napisal  STA, K. K.
Bled Bled Foto: Martin Hesket/Wikimedia Commons; CC-BY-2.0

Na božični dan bo ponovno oživela znana blejska legenda o potopljenem zvonu. Tradicionalna prireditev, ki se bo začela ob 17. uri, bo prav tako kot lani potekala v Veliki Zaki. Turizem Bled in Društvo za podvodne dejavnosti Bled pa bosta poskrbela, da se bo zvon želja znova dvignil iz jezerskih globin.

Kot pravi direktor Turizma Bled Jaka Ažman, so se lani pravilno odločili, da prireditev, ki je prejšnja leta potekala v Grajskem kopališču, prestavijo v Veliko Zako, kjer je več prostora za gledalce. Teh vsako leto naštejejo med 3000 in 4000, prireditev pa je zanimiva tako za tuje kot za domače goste.

"Gre za tradicionalni blejski dogodek s srcem," je izpostavil Ažman in pojasnil, da dogodek temelji na poznani blejski legendi s sporočilom, kaj vse je človek sposoben narediti zaradi ljubezni. Dogodek so namenoma uvrstili na praznični dan, ko tradicionalno v Blejskem jezeru poteka božični potop potapljačev.

Legenda govori o tem, da je na Blejskem gradu živela užaloščena vdova, ki so ji razbojniki ubili moža. V žalosti je vse svoje zlato in srebro dala pretopiti v majhen zvon, ki bi ga donirala cerkvici na Blejskem otoku, a ko so čolnarji želeli prepeljati zvon na otok, se je razbesnela nevihta in čoln se je potopil.

Užaloščena vdova je odšla v samostan v Rim in ko je papež slišal njeno žalostno zgodbo, je doniral nov zvon za blejsko cerkvico. Še dandanes velja, da se tistemu, ki z njim pozvoni, uresničijo želje. Ta legenda je prestopila meje Slovenije in številni gostje iz vsega sveta radi pozvonijo z zvonom želja na Blejskem otoku.

Praznično uprizoritev, ki jo spremlja kulturni program, vsako leto pričarajo blejski potapljači, ki se jim pridružijo tudi drugi kolegi iz Slovenije in tujine. Kot poudarjajo v Društvu za podvodne dejavnosti Bled, je namen prireditve poleg popestritve prazničnega dogajanja na Bledu tudi druženje potapljačev in njihovih družin.

nazaj na vrh