Na podelitvi baft največ možnosti za Del Torovo Obliko vode Izpostavljeno

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
 V Londonu bodo nocoj podelili britanske filmske nagrade bafta. V Londonu bodo nocoj podelili britanske filmske nagrade bafta. Twitter

V Londonu bodo nocoj podelili britanske filmske nagrade bafta. Na razglasitvi nominirancev je največ, 12 možnosti za britansko različico oskarjev dobil film Oblika vode Guillerma del Tora. S po devetimi nominacijami sledita Najtemnejša ura Joea Wrighta in letošnji zmagovalec zlatih globusov - Trije plakati pred mestom Martina McDonagha.

Mehiški režiser Del Toro, znan po filmu Favnov labirint, je s fantastično ljubezensko zgodbo, postavljeno v čas hladne vojne, prepričal na zadnjem filmskem festivalu v Benetkah. Njegova zgodba osamljene delavke v strogo varovanem vladnem laboratoriju, ki se za vedno spremeni, ko odkrije vznemirljiv tajni eksperiment - odigrala jo je Sally Hawkins -, pa je postala favorit tudi vseh pomembnejših filmskih nagrad.

Na zlatih globusih je sicer od sedmih možnih, kar je bilo najvišje število nominacij, prejel le dva kipca - za režijo in izvirno glasbo. Kako bo na baftah, bo znano drevi v Kraljevi Albertovi dvorani, kjer bo podelitev vodila igralka Joanna Lumley. Zatem bo v začetku marca film še v ospredju letošnjih oskarjev, kamor se podaja s prav tako največ, 13 nominacijami.

Za bafto se Oblika vode med drugim poteguje v kategorijah najboljši film, najboljša režija, najboljša glavna igralka, najboljša stranska igralka (Octavia Spencer), izvirni scenarij, izvirna glasba, fotografija in kostumi.

Poleg glavnega favorita in obeh filmov, ki mu sledita s po devetimi nominacijami, sta za najboljši film nominirana še Pokliči me po svojem imenu režiserja Luce Guadagnina in Dunkirk Christopherja Nolana. Najtemnejša ura in Trije plakati pred mestom pa se potegujeta tudi za bafto za izjemen britanski film, kjer so v konkurenci še animirani Medvedek Paddington 2 Paula Kinga, Lady Macbeth Williama Oldroyda, Božja dežela Francisa Leeja in Stalinova smrt Armanda Iannuccija.

nazaj na vrh