Letni koncert Folklorne skupine Tine Rožanc

  • Napisal  Ana Lucija Hočevar
Folklorna skupina Tine Rožanc Folklorna skupina Tine Rožanc Foto: Dragica Ribič

Folklorna skupina Tine Rožanc je v soboto, 24. junija 2017, polni Linhartovi dvorani Cankarjevega doma predstavila letni koncert, že 68. zapovrstjo, z naslovom X – Desetero zgodb ljubezni, po vzoru literarnega dela Dekameron, Giovannija Boccaccia. V okvir desetih slovenskih spletov je vpela deset brezčasnih tematik, ki so kot vložene zgodbe skozi dopolnjujoča se nasprotja predstavile raznolike možnosti (po)ustvarjanja ljudskega duhovnega izročila. Kot nov pristop k umetnosti tradicije je ob bok drugo drugi postavila dve različni vrsti umetnosti, folklorno in književno.

Nastopile so vse tri sekcije skupine – mladinska, veteranska in otroška. Preko plesa, glasbe, oblačilne kulture in ljudskega izročila so, prepletene z ljubeznijo, predstavile različne slovenske pokrajine. Da pa je bil koncert čim bolj povezan z italijanskim pisateljem, je skupina tokrat izbrala tudi nekaj obmejnih plesov iz Rezije, Istre in Primorske.

V 90-minutni produkciji je bilo tako mogoče videti postavitve spletov plesov že uveljavljenih imen, prav tako pa tudi dela nekaterih novih in mladih folklornih (po)ustvarjalcev.

Folklorna skupina Tine Rožanc, ki spada pod okrilje Železničarskega kulturno umetniškega društva (ŽKUD) Tine Rožanc in v kateri se je skozi leta kalilo več sto študentov, otrok in starejših, že 68 let predstavlja slovensko ljudsko izročilo po Sloveniji, Evropi in drugod po svetu. Spada med največje in najbolj kakovostne folklorne skupine v Sloveniji in Evropi, za delovanje je prejela že mnogo nacionalnih priznanj in strokovnih nagrad.

Skupina je s svojimi avtorskimi postavitvami reden gost državnih folklornih srečanj, ki jih organizira Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Plesne koreografije z zanimivo vsebino in inovativnimi priredbami ljudskih skladb so bile s strani strokovnih ocenjevalcev večkrat ocenjene z zelo visokimi ocenami. Tudi letos se bomo udeležili državnega srečanje folklornih skupin v Žalcu.

Eden najodmevnejših in najuspešnejših projektov folklorne skupine Tine Rožanc, ki je požel vrsto pozitivnih kritik, je spevoples Zeleni Jurij, muzikal po ljudskih motivih. Gre za enega prvih poskusov muzikala v Sloveniji, ki povzema motive ljudskega izročila. Projekt je poleg inovativnih plesnih koreografij zajemalo ogromno poustvarjenih ljudskih melodij. Odrsko delo je skozi glasbo, pesem in ples združilo vse tri generacije plesalcev, pa tudi instrumentaliste, priznana solista in posebej za to priložnost sestavljen godalni orkester. Projekt je bil med ljudmi odlično sprejet, vsi koncerti so bili zelo dobro obiskani.


Več o skupini na www.kud-tinerozanc.si.

Vir: Ana Lucija Hočevar

nazaj na vrh