Kulturni center Janeza Trdine Novo mesto v novo sezono s štirimi abonmaji

  • Napisal  L.K.
Novo mesto. Novo mesto. Foto: Wikimedia Commons/ CC BY SA 3.0

Kulturni center Janeza Trdine (KCJT) iz Novega mesta je za novo programsko leto 2017-2018 pripravil štiri abonmaje, v novi programski sezoni pa bo nadaljeval s prireditvami kulturno-umetniške vzgoje za vrtičkarje, šolarje in dijake. V Novem mestu pripravljajo tudi 3. festival klasične in sorodne glasbe Sem glasba, sem mesto, ki že poteka.

Programska sodelavka na področju kulture Saša Šepec je na današnji novinarski konferenci Zavoda Novo mesto povedala, da bo KCJT občinstvu v novem programskem obdobju ponudil gledališki, glasbeni, glasbeno-gledališki in otroški abonma.

Po petih letih vnovič pripravljajo glasbeni abonma. S predstavami zunanjih ponudnikov želijo ohraniti dosedanje ter pritegniti nove abonmajske obiskovalce, teh pa so imeli lani približno 800, je še povedala.

Njena kolegica Vesna Dular je opozorila, da v tej ustanovi posebno pozornost namenjajo vzgoji mlajšega občinstva. Predstave njihovega kulturno-vzgojnega cikla, v okviru katerega v novem programskem letu ponujajo 40 različnih predstav, obiskujejo šolarji približno 60 šol in otroških vrtcev jugovzhodne Slovenije, poroča STA.

Sicer pa program gledališkega abonmaja predvideva predstave Republika Slovenija Slovenskega mladinskega gledališča in ljubljanske Maske, Gloriousi Drame, opere in baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor, Rose Bernd celjskega Slovenskega ljudskega gledališča, Art ljubljanske Drame, Stenica Prešernovega gledališča iz Kranja in ptujskega Mestnega gledališča ter Beraško opero Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica.

Glasbeni abonma ponuja koncert pianista in violista Lovra Pogorelića ter Aleksandra Miloševa, koncert Beli božič s tremi tenoristi, Vladimirjem Čadežem, Timom Ribičem in Janezom Trilerjem, koncert sopranistke Sabine Cvilak in Godalnega kvarteta Feguš ter opero Božji delec skladatelja Pavla Mihelčiča.

Glasbeno-gledališki abonma bo prinesel predstavo Kdor gleda ljudi skozi mačje oči Svetlane Makarovič, nastop pevke Ditke in Ferija Lainščka z glasbeniki, predstavo Iskanje sreče Romane Krajnčan in Jureta Ivanušiča z glasbeniki ter Koncert za klapo v izvedbi Iztoka Mlakarja.

Za otroški abonma so pripravili predstave Hud pesjan Zavoda En-knap, Afriško sonce Gledališča Malih Velikih, Zavoda Tugende in Studia XXV, Veveriček posebne sorte ljubljanskega Plesnega teatra, Jutri je bila zabava Lutkovnega gledališča Ljubljana, Muca Copatarica Prešernovega gledališča Kranj, Kekec Slovenskega mladinskega gledališča, Žogica Marogica Lutkovnega gledališča Maribor ter Janko in Metka mariborske Drame in ljubljanskega Mini teatra.

V Novem mestu te dni poteka glasbeni festival Sem glasba, sem mesto, ki po majski Noči slovenskih skladateljev in petkovem koncertu nagrajencev 1. mednarodnega pevskega tekmovanja za nagrado Novega mesta do 16. junija prinaša še koncerta ansambla Celloart in novomeškega Pihalnega orkestra Krka.

nazaj na vrh