Kitajska objavila seznam 120 na spletu prepovedanih skladb

  • Napisal  STA, B.S.
Spomenik Mao Ze Dongu Spomenik Mao Ze Dongu Foto: www.flickr.com

Na Kitajskem so oblasti naročile posameznikom ali organizacijam, naj s spleta odstranijo 120 skladb, ki naj bi spodbujale obscenost, nasilje in kriminal ter škodile družbeni morali. Večinoma gre za skladbe neznanih izvajalcev, kot so Don't Want to Go to School (Ne želim v šolo), All Must Die (Vsi morajo umreti) in Suicide Diary (Dnevnik samomora).

Prepoved je v ponedeljek objavilo kitajsko ministrstvo za kulturo in ji priložilo seznam 120 nezaželenih skladb. S seznamom želijo določiti smernice za samocenzuro spletnih organizacij, da bodo lahko v prihodnje pozornejše na podobne vsebine in bodo z njihovih izločanjem lahko izboljšale svoj servis. Opozorili so tudi, da bodo vsi, ki navodil ne bodo upoštevali, ustrezno kaznovani.

Kitajska komunistična partija izvaja strog sistem cenzure, ki blokira spletne strani oziroma zapise, katerih vsebina je nasilna, politično občutljiva ali pornografska. Na Kitajskem do socialnih omrežij, kot sta Facebook in Twitter, ni mogoče dostopati, prav tako ni dostopen portal YouTube.

Številne zahodne medijske hiše, med njimi New York Times in Wall Street Journal, so se v preteklosti že pritoževale, da Kitajska blokira dostop do njihovih spletnih strani, je pisala francoska tiskovna agencija AFP.

STA, B.S.

nazaj na vrh