Jelka Mrak Dolinar: (S)kozi čas preizkušenj

  • Napisal  SCNR
SCNR SCNR Foto: SCNR

Študijski center za narodno spravo vabi na odprtje dvojezične razstave Skozi čas preizkušenj, avtoric Jelke Piškurić in Neže Strajnar, ki govori o življenjski zgodbi politične zapornice Jelke Mrak Dolinar. Z razstavo bomo obeležili mednarodni dan človekovih pravic.

Odprtje razstave bo v četrtek, 23. novembra 2017, ob 11. uri, v prostorih Študijskega centra za narodno spravo, Tivolska 42, Ljubljana. Na njej bodo spregovorili dr. Andreja Valič Zver, dr. Jože Možina in Jelka Mrak Dolinar. Ob tej priložnosti bomo predstavili tudi spremljajočo publikacijo z naslovom Skozi čas preizkušenj, Politična zapornica Jelka Mrak Dolinar.

Po koncu druge svetovne vojne na Slovenskem je taborišča in zapore zaradi svojega političnega, svetovnonazorskega ali verskega prepričanja izkusilo tudi mnogo žensk. O njihovih zgodbah je bilo do izdaje odmevnega dela Skriti spomin Angele Vode leta 2004 objavljenega zelo malo. Temu so sledili spomini drugih zapornic, med drugim tudi jelke Mrak Dolinar. Skozi njeno osebno zgodbo v publikaciji Skozi čas preizkušenj razkrivamo usodno dogajanje ob koncu vojne ter delovanje povojnega sodnega sistema in razmere v ženskih kazenskih ustanovah.

Zgodba družine Jelke Mrak Dolinar govori o begunstvu njenih staršev zaradi fašističnega nasilja na Primorskem, o tem, da so družino Nemci v obdobju okupacije izselili, in o begu pred komunističnim nasiljem. Ko se je ob koncu vojne skupaj z domobranci in nasprotniki komunizma želela umakniti na Koroško, je po spletu okoliščin obtičala ujeta na vlaku skupaj z domobranskimi ranjenci. Njena herojska odločitev, da v nasprotju z drugim zdravniškim osebjem ne zapusti nemočnih ljudi v stiski, je v nadaljevanju privedla do tega, da jo je povojna oblast kaznovala. Tako je skupaj s sestro namesto med begunci v Avstriji pristala v taborišču v Šentvidu nad Ljubljano, pozneje pa v različnih ženskih zaporih, pri čemer so bili sodni postopki proti njej politično motivirani.

nazaj na vrh