Ive A. Stanič: Domovina je kot mati

  • Napisal  Ive A. Stanič
Festival Festival Foto: Matic Štojs/Demokracija

Na naši zgodovinsko nesamostojni poti se je zgodilo prvič, da je naša domovina Slovenija postala resnično samo naša.

Zgodilo se je 21. decembra, ko je Slovensko kulturno umetniško društvo MATI DOMOVINA v Slovenski filharmoniji organiziralo Festival slovenske domoljubne pesmi – že petič po vrsti. Na peti obletnici domoljubja je bilo med poslušalci in izvajalci programa čutiti veliko potrebo po večjem in doslednejšem negovanju in spoštovanju domovinske zavesti. Zato jo je potrebno neprestano nagovarjati, negovati in se je spominjati, o njej razmišljati, prepevati in jo po potrebi tudi zaščititi. Zadnje čase je mogoče ugotoviti, da je vse več ljudi, ki se ne morejo otresti brezčutne domovinske otopelosti in se takih in podobnih prireditev ne udeležujejo. Sicer pa, kaj lahko pričakujemo od človeka, ki je naravnan proti svoji domovini? Nič dobrega.
Organizatorji so seznanili in povabili na Festival slovenske domoljubne pesmi vse državljane Slovenije, še posebej tiste, ki bi morali biti na prireditvi že po uradni dolžnosti. Nikogar nisem videl, ne iz ministrstva za šolstvo, ne iz vladne ekipe. Tako brezčutno zapostavljanje je potrebno oceniti z nezadostno oceno. Vsaj tu in zdaj bi bili lahko bolj enotni in strpni. Saj je domovina kot mati, ki ne pozna delitve, zanjo so vsi člani družine potrebni enake ljubezni in zavetja.
Tu želim še posebej poudariti, da bi se tako širokosrčne naloge morali zavedati vsi državljani. Zato z omenjenim festivalom ne smemo nikoli odnehati; postane naj naša tradicija, naša trajnica, ki se ne sme nikoli izpeti ali se umakniti v pozabo. Še nekaj zaznamuje letošnje leto: izvedba festivala sovpada s 25-letnico slovenske državnosti in 200-letnice glasbenega šolstva na Slovenskem. Bodimo optimisti, kajti izgubo takšnih vrednot se katero koli demokratično ljudstvo ne sme privoščiti. Zato lahko upravičeno pričakujemo, da se bo tradicija slovenskih domoljubnih pesmi v prihodnje nadaljevala. Sodeč po letošnji izkušnji, verjetno spet brez navzočnosti in odzivnosti ustrezne slovenske oblasti. Domoljubje pač nekaterim ne ustreza, ga odklanjajo in se ga celo bojijo. Zakaj, tovarišice in tovariši?!
Letošnje svečane prireditve so se med drugimi udeležili: idejni snovalec festivala BgGen Tone Krkovič, umetniški vodja festivala in napovedovalec Patrik Greblo in častni pokrovitelj festivala predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.
Ive A. Stanič
Kočevska Reka, 27. decembra 2016

nazaj na vrh