Grad Rihemberk je od danes spet odprt za obiskovalce

  • Napisal  L.K.
Grad Rihemberk Grad Rihemberk Foto: Wikimedia Commons/ Public domain

Z današnjo otvoritveno slovesnostjo, na kateri bodo obiskovalce gradu Rihemberk ob srednjeveški glasbi in plesu zabavali graščaki, vitezi, dvorne dame in dvorni norčki, bo grad Rihemberk nad Branikom ponovno na ogled javnosti. Zadnje desetletje je bil dostop do njega onemogočen, saj je zaradi svojega stanja postal nevaren.

Ko ga je novogoriška mestna občina leta 2013 uspela pridobiti v last s strani države, je s pomočjo KS Branik začela postopke za njegovo ponovno oživitev. Med pogoji za prenos lastništva z države na lokalno skupnost je bil tudi ta, da mora občina do leta 2023 grad ponovno odpreti za obiskovalce.

Ta zahteva se z današnjim dnem vsaj delno že uresničuje. Obiskovalci si bodo lahko ogledali zunanje dele gradu, vrtove in terase. Notranje dele gradu bodo počasi obnavljali, del poslopja pa namenili različnim dejavnostim. Med prvimi naj bi bila informacijska pisarna in manjši gostinski lokal v vhodnem stolpu, za obnovo katerega so že pred leti pridobili gradbeno dovoljenje.

Del gradu pa bo tudi po obnovi ostal zaprt za oglede in širšo javnost. Na novogoriški občini bi v njem v javno-zasebnem partnerstvu radi uredili prostore za posebne izobraževalne vsebine. Leta 2016 se je novogoriška občina vključila v projekt Restaura, ki predvideva razvoj modela javno-zasebnega partnerstva za njegov dolgoročen razvoj.

Z gradom Rihemberk je povezana še ena zgodba. V delu gradu so se naselile kolonije netopirjev, ki od pozno spomladanskih do jesenskih mesecev gnezdijo v njem. Ker sta med njimi tudi dve redki in ogroženi vrsti netopirjev, so se odločili, da tega dela gradu ne bodo ne obnavljali ne odpirali za javnost.

Novogoriška občina je doslej v grad Rihemberk že vložila 100.000 evrov, v letošnjem proračunu je za različna dela rezerviranih še 30.000 evrov. Lani so tako pripravili idejni načrt prenove, letos pa bo izdelan konservatorski načrt, ki je podlaga za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Po idejni zasnovi naj bi celotna obnova gradu znašala med osem in deset milijonov evrov. Novogoriška občina tega denarja nima, zato ga bo poskušala pridobiti preko različnih projektov, ki so tako ali drugače povezani s to kulturno dediščino.

nazaj na vrh