Finančni ministri EU o izenačitvi davčne obravnave elektronske in tiskane knjige

  • Napisal  STA; K. K.
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Gyrostat; Wikimedia Commons/CC-BY-SA-4.0

Finančni ministri EU bodo danes v Bruslju poskušali doseči politični dogovor o predlogu za izenačitev davčne obravnave elektronske in tiskane knjige in časopisa, ki naj bi nekaterim članicam EU omogočil uporabo zelo nizke, tudi nične stopnje DDV za e-knjige in spletne časopise.

Predvidoma bodo lahko države, ki so 1. januarja 2017 za tiskane publikacije uporabljale superznižane stopnje DDV oziroma stopnje, nižje od petih odstotkov, takšno ureditev uporabljale tudi za elektronske publikacije.

Slovenija se strinja s predlogom za izenačitev davčnih stopenj, ne pa za splošno možnost držav za uporabo superznižanih stopenj, zato omenjeni kompromisni predlog lahko podpre, so sporočili na ministrstvu za finance pred zasedanjem.

Po veljavni evropski zakonodaji so najnižje možne nižje davčne stopnje DDV pet odstotkov, vendar so si nekatere članice med pristopnimi pogajanji izborile izjeme, ki omogočajo uporabo še nižjih ali celo ničnih stopenj.

Veljavna pravila sicer veljajo le za tiskane publikacije, e-publikacije pa morajo biti obdavčene po standardni stopnji, ker so obravnavane kot storitev in morajo biti tako obdavčene po normalni davčni stopnji.

Francija in Luksemburg sta zavestno kršila evropsko zakonodajo ter izenačila obdavčitev tiskane in elektronske knjige, zaradi česar sta se znašla na evropskem sodišču.

Finančni ministri bodo obravnavali tudi evropska priporočila za proračunsko in reformno ukrepanje članic, ki jih je maja objavila Evropska komisija. Slovenijo poziva zlasti k znatnemu fiskalnemu naporu v prihodnjem letu.

Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman ob robu sestankov v Luksemburgu v neformalnih pogovorih s predstavniki evropskih institucij in IMF pojasnjuje dogajanje v povezavi z NLB in išče podporo za slovenska stališča. Bistvenih novic ni pričakovati.

nazaj na vrh