Filharmoniki protestno pred ministrstvo zaradi nerazrešitve direktorja

  • Napisal  STA, K. K.
Slovenska filharmonija Slovenska filharmonija Foto: Bultro/Wikimedia Commons; CC-BY-3.0

Zaposleni v Slovenski filharmoniji (SF) bodo danes pred ministrstvom za kulturo izvedli opozorilni protestni shod, ker minister Tone Peršak ni izpolnil obljube, dane januarja v državnem svetu, da bo zavod s 1. julijem dobil novega direktorja namesto zdajšnjega Damjana Damjanoviča. Ministrstvo so o shodu obvestili v torek, to se doslej ni odzvalo.

Kot je napovedala predsednica delavskega predstavništva SF Marina Kopše, bodo zaposleni v orkestru in zboru do ministrstva odšli po končani vaji. "Glede na to, da je minister svojo obljubo podal pred pol leta, smo pričakovali njeno realizacijo. Ves ta čas smo bili zelo potrpežljivi, zdaj pa se počutimo na nek način izigrane. Na nek način moramo pokazati, da to ni prav, zato smo se odločili za tak ukrep," je pojasnila motiv za protestni shod.

Zaposleni v SF so že marca lani izglasovali nezaupnico Damjanoviču. Decembra je sledila opozorilna stavka orkestra SF, prav tako decembra je strokovni svet SF ministrstvu podal predlog za Damjanovičevo razrešitev.

V času novoletnega koncerta je orkester SF stavkal na delovnem mestu v SF, nato je 7. januarja Peršak na seji komisije državnega sveta za kulturo, znanost, šolstvo in šport napovedal razpis za novega direktorja SF, ki bi bil objavljen v nekaj tednih, in s 1. julijem Damjanovičevo zamenjavo.

Skoraj 90 odstotkov zaposlenih v orkestru in zboru SF je 19. junija odreklo podporo Damjanoviču, 23. junija pa je novi svet SF ministru izročil obrazložen predlog za njegovo razrešitev. V utemeljitvi predloga je med drugim zapisal, da Damjanovič pri svojem delu ne spoštuje predpisov in splošnih aktov zavoda. Na ministrstvu so napovedali, da bodo predlog komentirali, ko ga bodo preučili.

Damjanovič pa je v odzivu za STA povedal, da vse očitke novega sveta SF zavrača. "To je bila diverzantska akcija, da se na silo zberejo dokazi zoper mene," je tedaj poudaril.

nazaj na vrh