Protest filharmonikov pred ministrstvom za kulturo spominja na nekdanje jogurtne revolucije

  • Napisal  STA, K. K.
Današnji shod Današnji shod Foto: Matic Štojs/Demokracija

Kakšnih 50 zaposlenih v Slovenski filharmoniji (SF) je pred ministrstvom za kulturo izvedlo polurni protestni shod, ker je kljub večkratnim opozorilom direktor zavoda še vedno Damjan Damjanovič. Ob slovenskih pesmih in transparentih so predstavili razloge, zakaj je čas za njegov odhod, in poudarili, da je zdaj na potezi minister Tone Peršak.

Damjanoviča ne podpira skoraj 90 odstotkov zaposlenih, je poudarila predsednica delavskega predstavništva SF Marina Kopše. Kot je povedala, so vsi njihovi predlogi do sedaj pri odgovornih naleteli na gluha ušesa, vse do nedavnega, ko jim je zdajšnji minister za kulturo priznal tisto, "kar jim po zakonu tako ali tako pripada". Vladi je predlagal spremembe sklepa o ustanovitvi SF, tako da imajo zaposleni v svetu dva svoja predstavnika, a to krize v zavodu po njenih trditvah ne rešuje. Poleg tega jim je dal možnost mnenja pri izbiri šefa dirigenta. Ker pa to ni pravno zavezujoče, temu ni mogoče reči soodločanje, je poudarila.

Omenila je tako ministrovo obljubo, da bo SF s 1. julijem letos dobila novega direktorja, kot tudi, da sta Damjanovičevo neprimernost spoznala oba organa zavoda. Damjanovič pa medtem "troši javni denar za odvetnike, ki mu za mastno plačilo pomagajo ohranjati njegov položaj".

Predsednica sveta zavoda Marjetica Mahne je glede protestnega shoda dejala, da "to ni ulica, ampak legitimen ter danes tudi zelo dostojanstven in kulturen način izražanja zahtev, ki jih že dolgo nihče ne sliši". Spomnila je, da je svet ministrstvu natanko pred dvema tednoma izročil argumentiran predlog za Damjanovičevo razrešitev ter se s tem pridružil zahtevam filharmonikov in argumentom strokovnega sveta, vrha glasbene stroke v Sloveniji.

Izrazila je upanje, da bo minister dokazal zaupanje v svet, ki ga je sam izbral. Po njenem mnenju ima v rokah dovolj argumentov, da bo lahko pokazal odgovornost do zaposlenih v SF in do upravljanja javnega denarja, ki se sedaj zlorablja.

Da Damjanovič ni primeren kandidat za direktorja, je ponovil tudi predsednik strokovnega sveta SF Andrej Petrač. Proti njemu, kot je dejal, protestirajo že skoraj od začetka njegovega mandata, za to pa do sedaj ni bilo nobenega posluha. "Pozivamo ministra, naj nekaj ukrene. Svet in strokovni svet sta svoje povedala, mi ne moramo več prevzemati odgovornosti," je dejal Petrač.

Protestnemu shodu, ki so ga filharmoniki pospremili s transparenti, kot sta Dovolj sramotenja SF in SF - žrtev politike, uokvirili pa z izvedbo slovenske narodne Škrjanček poje, žvrgoli in pesmi Lipa zelenela Davorina Jenka, ki jo sicer izvajajo na pogrebih, sta se pridružila tudi predstavnika obeh sindikatov v SF - Sviza in Glose.

Po besedah glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja Damjanovič ne more izboljšati položaja v SF, ker je sam jedro problema, zato je njegova odstavitev edina rešitev. Predsednik Glose Mitja Šuštar pa se je vprašal, kje je minister, ker ga na shodu zaradi zadržanosti ni bilo. "To so vaši zaposleni, kulturniki, ki vam dvigujejo status," je poudaril Šuštar.

V sporočilu za javnost, ki so ga posredovali z ministrstva, so zapisali, da imajo zaposleni v SF sicer vso pravico izraziti svoje nezadovoljstvo z direktorjem, vendar "minister v tem trenutku ne more popustiti pritiskom, da direktorja predčasno razreši le na podlagi njihovih zahtev".

Kot so zapisali, je minister sprožil ustrezne postopke za ugotavljanje dejanske Damjanovičeve odgovornosti, obenem preučuje gradivo, s katerim je novi svet zavoda utemeljil poziv k njegovi razrešitvi in bo po pridobitvi potrebnih podatkov ustrezno ukrepal. Vendar pa se mora pri svojem delovanju držati zakonsko določenih postopkov, saj direktorja javnega zavoda lahko predčasno razreši le ob določenih pogojih.

Seveda je ob tem potrebno poudariti, da je dogajanje v Slovenski Filharmoniji sila nenavadno, pravzaprav zelo socialistično, saj hočejo zaposleni voditi Filharmonijo v stilu "tovrne delavcem", kot so radi rekli v prejšnjem totalitarnem komunističnem sistemu. Seveda stvari dolgoročno niso bile gospodarsko vzdržne in socialistični, planski sistem je propadel. Podobno se lahko zgodi tudi Slovenski Filharmoniji, če jo bodo vodili zgoraj omenjeni levičarski glasbeni aktivisti.

No, sicer pa protest filharmonikov pred ministrstvom za kulturo spominja na nekdanje jogurtne revolucije, ki smo jim bili priča v nekdanji razpadajoči Jugoslavji konec osemdesetih let prejšnjega stoletja. Samo da so takrat Miloševićevi ljudje rušili politčne garniture, ki srbskemu voždu Slobodanu Miloševiću niso bile povšeči.

nazaj na vrh