Dve milijardi evrov vredno umetniško zbirko prodal za simbolično ceno

  • Napisal  B.S.
Dama s hermelinom Dama s hermelinom

Poljsko ministrstvo za kulturo je kupilo zasebno umetniško zbirko z znamenito sliko Dama s hermelinom Leonarda da Vincija. Za zbirko, vredno dve milijardi evrov, je odštelo dobrih 100 milijonov evrov. "Poljaki smo odslej lastniki zbirke družine Czartoryski," je na četrtkovi slovesnosti na kraljevem gradu v Varšavi dejal minister za kulturo Piotr Glinski.

V središču zbirke je Da Vincijeva slika Dama s hermelinom, ki je eno izmed štirih poznanih umetnikovih del, na katerih je renesančni slikar upodobil mlado žensko. Med njimi je tudi znamenita Mona Lisa.

Poleg Dame s hermelinom, ki je ocenjena na 350 milijonov evrov, so v zbirki tudi dela drugih slovitih umetnikov, kot sta Rembrandt in Renoir, v njej pa so tudi pisma poljskega skladatelja Frederica Chopina, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Zbirko je leta 1801 ustanovila princesa Izabela Czartoryska z namenom, da bi zaščitila dela poljskih in evropskih umetnikov po tretji delitvi Poljske leta 1795. Poljska vlada se je glede odkupa zbirke pogodila s predsednikom Fundacije princese Czartoryske, princem Adamom Karolom Czartoryskim, ki živi v Madridu.

Na vprašanje, ki so ga na slovesnosti Czartoryskemu zastavili novinarji, zakaj se je odločil zbirko Poljski prodati po tako simbolni ceni, je 76-letni princ odvrnil: "V bistvu le sledim svojim prednikom, ki so vedno delali za poljski narod." Ob tem je dodal: "Čutil sem, da moram zbirko podariti in to je moja odločitev."

B.S.

nazaj na vrh