Ameriški Slovenci zaviti v črnino - umrl je clevelandski ambasador polke Tony Petkovsek Izpostavljeno

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Tony Petkovsek je močno zaznamoval življenje slovenske skupnosti v Clevelandu. (foto: Facebook) Tony Petkovsek je močno zaznamoval življenje slovenske skupnosti v Clevelandu. (foto: Facebook)

V 78. letu starosti je v četrtek umrl clevelandski ambasador polke Tony Petkovsek. Uveljavil se je kot avtor in urednik priljubljene glasbene oddaje med Slovenci v Clevelandu, ki jo je na radijski postaji WELW vodil od leta 1961. Bil je tudi ustanovitelj dvorane slavnih in muzeja polke.

 

Kot so zapisali na Facebook strani Slovencev v Clevelandu, je Petkovsek, ki se je rodil 21. avgusta 1941, leta 1967 kot predsednik in solastnik agencije Kollander World Travel organiziral tudi prvo turnejo polke. Polko je predstavil po vsem svetu.

Septembra 2012 ga je tedanji predsednik države Danilo Türk odlikoval z redom za zasluge, in sicer za njegov "pomemben prispevek k ohranjanju slovenske narodne skupnosti v Clevelandu ter njene notranje povezanosti in vitalnosti". V predsednikovem uradu so ga takrat označili za "skoraj slovenski simbol" Clevelanda.

nazaj na vrh