Volilna predigra za državnozborske volitve

  • Napisal  Demokracija
Kaj bo naredil Šarec? Kaj bo naredil Šarec? Foto: Matic Štojs Lomovšek/Demokracija

Volivci so dosedanjega predsednika republike Boruta Pahorja znova izvolili na to funkcijo. Če je v prvem krogu na volišča prišlo 44,24 odstotka volilnih upravičencev, jih je v drugem krogu prišlo le 41,74 odstotka. Večinskemu delu volilnega telesa je očitno vseeno oziroma menijo, da vladajo postkomunistični botri, piše v Demokraciji Metod Berlec.

Marjanu Šarcu sicer ni uspelo zmagati, a njegov rezultat je treba videti kot uspeh - končno je donedavni politični anonimnež le za nekaj odstotkov zaostal za ključnim favoritom, je ob tem ocenil sociolog in politični analitik dr. Matej Makarovič. Slednji je prepričan, da ima Šarec sedaj odlično izhodišče za prihajajoče parlamentarne volitve, zato nas čaka nadaljevanje že videnega: isti človek na položaju predsednika republike, in spet nov obraz z dobrimi možnostmi za zmago na parlamentarnih volitvah.

Omrežju Foruma 21 in Kučanovemu ustvarjalcu javnega mnenja, sociologu in dolgoletnemu voditelju projekta Slovensko javno mnenje Niku Tošu je torej uspelo najti pravega človeka za projekt predsedniške volitve 2017 oziroma državnozborske volitve 2018.

Za izvorno demokratične oziroma pomladne sile so predsedniške volitve še ena zamujena priložnost za politične spremembe. A nič še ni izgubljenega. V naslednjih tednih in mesecih je treba vse sile usmeriti v zmago na državnozborskih volitvah, sklene komentator.

Celoten komentar preberite v reviji Demokracija!

nazaj na vrh