Vinko Gorenak: "Izsiljevalec Klemenčič in njegova nova služba"

  • Napisal  Vinko Gorenak
Goran Klemenčič Goran Klemenčič Foto: Matic Štojs/Demokracija

To, da Goran Klemenčič, aktualni pravosodni minister, v zadnjih petnajstih ali več niti ene službe ni končal do konca mandata, ampak je delovno mesto zapustil predčasno in si je seveda pred tem uredil novo službo, že veste. Saj veste, zapustil je mesto višjega predavatelja na Fakulteti za varnostne vede in postal državni sekretar na notranjem ministrstvu. Tudi to mesto je zapustil predčasno in je postal šef Komisije za preprečevanje korupcije. Tudi to mesto je zapustil predčasno in postal je pravosodni minister. Kaže pa, da se zgodovina ponavlja.

Ko sem pretekli teden potoval v Bruselj, mi je že prvi uradnik EU parlamenta, doma iz Slovenije, na letališču zaupal, da si Goran Klemenčič v Bruslju ureja novo službo. V okviru nove institucije evropskega tožilca naj bi to bilo. Čim višje tem bolje je menda osnovno vodilo Klemenčiča, če pa bi postal kar prvi evropski tožilec pa bi bil to zadetek v polno. Zadovoljil pa naj bi se tudi s kakšnim nižjim, a dobro plačanim mestom. To isto informacijo, mi je kasneje čez dan mojega obiska EU parlamenta, zaupalo še več naših uslužbencev na sedežu EU parlamenta.

Da bo to boj kot ne držalo, kaže tudi ravnanje Klemenčiča zadnje tedne doma v Sloveniji. V Državnem zboru namreč obravnavamo novelo Zakona o kazenskem postopku. Novele ne podpira nihče, niti Vrhovno sodišče, niti Vrhovno državno tožilstvo, niti Odvetniška zbornica, nasprotujejo pa ji tudi ugledni profesorji kazenskega prava vseh treh pravnih fakultet v Sloveniji. Velike težave pa so tudi v koaliciji, kjer noveli zakona nasprotujejo tudi poslanci. Toda kot mi je povedal eden izmed njih, je situacija hudo nenavadna. Po besedah mojega sogovornika iz vrst koalicije, Klemenčič dobesedno grozi poslancem koalicije, da omenjeni zakon morajo sprejeti.

Včeraj sem na seji matičnega odbora predlagal, da novelo zakona obravnavamo na eni od naslednjih sej. Seveda zato, da b koalicija lahko novelo kolikor toliko popravila, da bi bila užitna. Ne boste verjeli. Poslanci SMC so moj predlog potrdili. To je bilo včeraj 28. 06. 2017. Danes pa je v akcijo očitno stopil Klemenčič.

Moji viri trdijo, da je najprej komuniciral s predsednikom vlade Mirom Cerarjem, zagrozil naj bi mu s svojim odstopom, če novela zakona ne bo sprejeta na julijski seji Državnega zbora. Sledila je akcija preko vodje poslanske skupine SMC Simone Kustec Lipicer. Ta je zahtevala nujno sejo pravosodnega odbora na to temo jutri 30. 06. 2017 ob 08.00 uri. Pazite včeraj 28. 06. 2017 so poslanci SMC glasovali za to, da se novela zakona obravnava na eni od naslednjih sej, danes slabih 13 ur za tem, pa so zahtevali nujno sejo odbora na kateri naj bi obravnavali to isto novelo zakona. Iz lune je torej viden pritisk Klemenčiča na poslance SMC, ki se bodo temu pritisku očitno uklonili.

In prav na tej točki se v vsej razsežnosti pokaže samostojnost vej oblasti. Tista zakonodajna (Državni zbor) se pokaže najšibkejša. SMC jo v praksi demonstrira kot glasovalni stroj Vlade Mira Cerarja. Vse je nepomembno. Za poslance SMC so očitno najpomembnejše plače okoli 3000 evrov neto, večina njih pa ve, da bo Državi zbor po volitvah lahko obiskala le še v vlogi obiskovalcev. Pomembnejša je le še bruseljska plača Gorana Klemenčiča. Žalostno a kot kaže resnično.

nazaj na vrh