V reviji Demokracija: Prof. dr. Andrej Umek: Ponarejena realnost pohabljala slovensko demokracijo!

  • Napisal  Andrej Umek
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Matic Štojs/Demokracija

Lanska predsedniška volilna kampanja v ZDA je postavila v ospredje »faked news«, slovensko bi to prevedlo kot popačena ali lažna novica, in njen vpliv na izid volitev.

Vprašanje vpliva lažnih novic na politične odločitve državljanov so v ospredje postavili tradicionalni, uveljavljeni mediji, televizija in časopisje in hkrati trdili, da so nosilci lažnih novic novi mediji, kot so Tweeter, Youtube itd. Do teh medijev naj bi imeli nekontroliran dostop, recimo jim, neodgovorni posamezniki, ki namerno in zlonamerno želijo zavajati demokratično javnost. Implicitno so dali vedeti, da imajo uveljavljeni mediji najvišje moralne standarde glede korektnega informiranja državljanov. V ta njihova namigovanja sicer močno dvomim, zaradi njihove enostranske podpore samo enemu kandidatu, vendar sem jim hvaležen, da so vprašanje lažnih novic postavili v ospredje pozornosti demokratične javnosti.

Ker se bliža čas, ko bomo v letu dni imeli predsedniške, lokalne in državnozborske volitve, se tudi slovenskim demokratom postavlja vprašanje, ali je mogoče, da bodo na njihove rezultate odločilno vplivale lažne novice. Ko pa sem to vprašanje postavil samemu sebi in pogledal to vprašanje malo bliže, sem na žalost moral ugotoviti, da so lažne novice, te so prinašali tradicionalni, uveljavljeni mediji, ustvarile circulus viciosus – začarani krog lažnih novic, lažne realnosti in lažnih osebnosti, ki znova generirajo lažne novice in tako se ta krog sklene. Primerov ponarejene realnosti je v Sloveniji toliko, da je preprosto nemogoče na tem mestu vse našteti. Med sabo so tudi trdno povezani, tako da ustvarjajo virtualni svet z virtualnimi vprašanji in dilemami, v katerem se slovenski volivec giblje. Da pa ne bi ostal samo pri splošnih trditvah, bom navedel samo dva primera.

Ker je Republika Slovenija pred kratkim praznovala dan odpora proti okupatorju, poglejmo, kaj se je dejansko na ta dan zgodilo. V Vidmarjevi vili je bila 27. aprila 1941 pod vodstvom Komunistične partije Slovenije ustanovljena Protiimperialistična fronta. Vsakomur, ki vsaj malo pozna takratni besednjak KPS in njeno brezpogojno podložnost Stalinu in Sovjetski zvezi, je lahko jasno, da beseda imperialist pomeni Veliko Britanijo in da se je ta fronta zavezala sodelovanju z okupatorjem na podlagi pakta Ribbentrop-Molotov. Po kriterijih, ki jih je v svoji knjigi Nevarna razmerja: kolaboracija in druga svetovna vojna postavil Peter Davies, moramo Protiimperialistično fronto smatrati kot kolaborantsko organizacijo. In vendar se skuša z lažnimi novicami to dejstvo prekriti.

Celotno kolumno preberite v reviji Demokracija!

nazaj na vrh