Učinkovit medijski detergent

  • Napisal  Peter Starič
Anketa Anketa Foto: pixabay.com

Včasih je veljalo, da je Amerika (ZDA) dežela neverjetnih možnosti. Danes pa to lahko rečemo že tudi za Slovenijo. Na volitvah zmagujejo stranke, ki jih 2 meseca prej še sploh ni bilo, na anketah priljubljenosti strank in njihovih prvakov pa objavljajo podatke, ki so povsem skregani z zdravim razumom. Potem, ko je leta 2004 zmagal trojček SDS, SLS in NSi, so bili na seznamu najbolj priljubljenih politikov (v Delu) najprej štirje prvaki strank, ki so volitve izgubile. Šele potem so se zvrstili voditelji zmagovitih strank.

Tudi sedaj nam vsiljujejo mediji nekaj podobnega in to že vnaprej, za primer, če bodo predčasne volitve. 23. aprila so na prvem kanalu RTVSLO prikazali rezultate podobne ankete: Največ volivcev bi volilo SDS, med najbolj priljubljenimi politiki pa ni bilo prvaka te stranke. Kaj hočejo že vnaprej čim širše zacementirati mnenje, kakršnega sem ga slišal iz ust svoje sorodnice?:

 »Janše pa že ne bi volila!«

 »Zakaj ne?«

»Ne vem zakaj, ampak ga ne bi.«

Tu vidimo, kako učinkovit je »detergent«, s katerim nam naši večinski mediji že vseskozi perejo možgane. Za povrh pa je bil 20. aprila na naslovnici časopisa Delo velik portret Janeza Janše, kjer je zraven pisalo:

»Tožba za odvzem premoženja Tožilstvo je prepričano (podčrtal P. S.), da je predsednik SDS za slabih 400.000 evrov premoženja pridobil na nezakonit način.

Tudi v zadevi Patria je bilo tožilstvo »prepričano« in mediji so nas kar več let prepričevali, vendar vseh Slovencev niso mogli prepričati. Ker je bilo sodišče že vnaprej prepričano, ni potrebovalo dokazov in je dva meseca pred volitvami »sfukalo« Janšo ter ga poslalo v zapor. In še po vsem tem so leve stranke komaj zmagale na volitvah. Vse skupaj pa je bilo zrežirano in zavlačevano tako, da se Janša ni mogel pritožiti na Evropsko sodišče za človekove pravice. In zadeva Patria je zastarala, čeprav bi jo moralo sodišče že takoj zavreči zaradi pomanjkanja dokazov. (V drugih državah EU, kjer je sodstvo neodvisno od politike, obtožencev ne »sfukavajo«, temveč jim sodijo po zakonu ter jih obsodijo šele, ko jim krivdo dokažejo.)

Naj spomnim, da je bilo pri naslednjih volitvah nekaj narobe z volilnimi lističi v Tržiču, zaradi česar so podaljšali objavo volilnih rezultatov za eno uro. V tem času je možno marsikaj, postoriti, še zlasti, če je vnaprej pripravljeno. In – spet so tesno zmagale leve stranke…

Žal, zaradi visoke starosti nimam kaj dosti upanja, da bom dočakal, kako se je tožilstvo dokončno prepričalo, da v EU, katere članica je tudi Slovenija, volitve s takimi manipulacijami niso veljavne.

Dr. Peter Starič, Ljubljana

             

nazaj na vrh