Slovenska kultura je tudi slovenski jezik in slovenska pesem!

  • Napisal  Andrej Jevšenak, Velenje
Ljubljana. Ljubljana. Foto: Urban Cerjak

Že Cankar je pred več kot sto leti napisal delo z naslovom Hlapci, pa kako prav je imel. V Velenju so tudi letos praznovali dan kulture in na odru je bila vzorna predstava zbora (v pesmi so se spraševali Bo moj vnuk še pel slovenske pesmi), muzikantov, bralcev, harmonikarjev in recitala pesmi O, Vrba in lep zaključek »le čevlje sodi naj Kopitar«, s čimer je Prešeren napovedal tudi sedanji čas.

Nato pa se je nastop prevesil  v družabni večer vseh navzočih. Nastopil je narodni ansambel iz te  doline. Začel je s slovenskimi pesmimi, a že po prvem premoru se je vse prijetno sprevrglo v sramoto, ko so v slovenskih narodnih nošah začeli igrati in peti po srbohrvaško, najverjetneje zato, da bi se polna dvorana izpraznila. To se je tudi zgodilo. Hlapci Balkana so tako prišli na svoj račun. Ali ne vejo, da je slovenski kulturni praznik to, da se predstavi slovenska kultura? Tako so v Velenju in tudi drugod v Sloveniji »kopitarji«, ki na vsak način želijo slovenski jezik in kulturo spremeniti v srbsko. In to jim tudi zelo uspeva, kar nam potrjuje Naš čas, ko na veliko hvali velenjsko šolo, ki kot izbirni predmet v zadnji triadi izvaja pouk srbskega jezika. V Slovenijo so prišli zato, da bi se učili slovenščine in bili dobri državljani Slovenije, zato menim, da bi otroke, ki so prišli v Slovenijo in hodijo v slovenske šole, učili slovenskega jezika, slovenske kulture in slovenskih navad, maternega jezika jih tako učijo starši. Naučiti jih je treba slovenščine, da bodo med seboj lahko komunicirali v slovenščini. Tako pa otroci priseljencev iz drugih držav v šolah med odmori govorijo in preklinjajo med seboj v srbskem, hrvaškem in bosanskem jeziku, in to v slovenskih šolah, kjer naj se pri vseh urah pouka in tudi v šoli govorili slovensko, razen seveda pri pouku tujih jezikov. Ali v Srbiji v srbskih šolah tudi organizirajo za Slovence pouk slovenskega jezika?

Naš čas tudi na veliko hvali jugomuziko, saj je ta balkanska glasba vedno na prvem mestu, nikoli pa ne objavi, kako se po Sloveniji diskriminira slovenska glasba na javnih nastopih. Župan napove, da bodo ta večer le slovenski narodni nastopi, a kmalu se sliši le še jugomuzika sredi Velenja. Zakaj nihče ne reagira? Bodo morali tisti, ki so prišli kot begunci v Slovenijo in želeli zaživeti novo življenje? V Sloveniji je slovenski jezik, slovenska kultura, slovenska pesem, slovenski običaji in navade. Kdor živi v Sloveniji, naj to sprejeme, ne pa da vsiljuje jugokulturo in jugoglasbo ter srbski in hrvaški jezik. Za ta jezika v Evropi in Sloveniji ni prostora, in kdor to dopušča, daje grozodejstvom vso podporo. Miloševića časti za zločine, ki so se dogajali v državah, od koder so si ljudje za rešitev lastnih življenj morali poiskati nov dom. Priseljenci naj se v Sloveniji učijo slovensko in spoznavajo naše navade in običaje, zato so tudi prišli.

Tako kot za kulturni praznik bo tudi za valentinovo jugomuzika, enako tudi za 8. marec, ko bo balkanska »romantika« in bodo slovenska dekleta nasedala jugoobljubam, ki pa kmalu za te laži plačajo s svojimi življenji, otroke pa poberejo balkanske kriminalne združbe, kar pa jim omogoča tudi velenjski center za socialno delo.  Koliko lepih  deklet si bo uničilo življenje, ko bodo podlegle balkanskim obljubam za osmi marec? Dekleta, bodite pametna in raje praznujte materinski dan 25. marec na plesu ob slovenski glasbi. Tako boste spoznale resnično ljubezen  dekleta-matere. Res pa je, da drugje po Sloveniji ni nič boljše. Če se za kulturni praznik pelješ mimo Vrbe na Gorenjskem in se ustaviš na Brezjah v eni od gostiln, te, ko ti primerno postrežejo, ves apetit mine, ker tu vrtijo le še jugomuziko. Čeprav je ta kraj oddaljen manj kot 10 km od Begunj, kjer je doma Avsenik, ki je izdal največ gramofonskih plošč svoje lepe glasbe na svetu, se v sosednjem kraju posluša le še  radio  s  težko jugomuziko. Groza. Bodo tudi letos kot prejšnja leta tudi na Ptuju prevladovali nastopi jugoglasbenikov? Naj to mesto ne bo presenečeno, ko bodo Hrvati rekli, da je kurent hrvaška tradicija, saj je od tistih, katera glasba prevladuje na takšnih prireditvah. Pri nas vabijo in drago  plačajo vse drugo, le slovenske glasbe ne.

Tudi slovenski mediji in novinarji so že povsem v balkanskih rokah in želijo razveljaviti zakon o slovenski glasbi, čeprav je še sedaj dosti premalo slovenske glasbe. Če se to razveljavi, se ve, da Slovenijo nadzira že 90 odstotkov srbska kriminalna združba, ki ima namen v Sloveniji iztrebiti čim prej vse Slovence, ki mislijo s svojo glavo. Tako bi Slovenijo popolnoma nadzirala srbsko-ruska politična elita. Gospod predsednik Pahor, takoj sprožite postopek proti novinarjem, ki hočejo Slovenijo in slovensko glasbo povsem izročiti v jugoroke. Zato predsednik in slovenski narod, zavedajte se, da je Slovenija že zelo blizu propada lastne kulture in da boste kmalu hlapci rusko-srbskega kriminala. V slovenskih šolah in fakultetah pa se mora uporabljati le slovenski jezik. Naj Velenje spet postane slovensko mesto, kjer se govori slovensko. Slovenska dekleta, matere imajo enake pravice za službe kot druge državljanke, ne pa da na razgovoru v javnem sektorju odgovorni materi štirih otrok razlagajo, da nima nobene možnosti za službo in naj raje išče službo drugje, čeprav izpolnjuje vse pogoje za razpisano delovno mesto, samo zato, ker je slovenska mati.

Pa še to; dokler bo v središču mesta stal kip zločinca, je to mesto zločinsko in je proti vsem poštenim pravičnim ljudem, ki tu živijo, in dokaz, da so tu na oblasti še vedno tisti, ki so pobijali nedolžne ljudi. Titov kip pred velenjsko občino − sramota Evrope − se mora takoj odstraniti.

Poslano v vednost predsedniku države.   

Andrej Jevšenak, Velenje

nazaj na vrh