Polomija v Dražgošah

  • Napisal  Erik J. Krisch
Psihotično spominjanje Dražgoške bitke Psihotično spominjanje Dražgoške bitke Foto: Urban Cerjak

Psihotično* spominjanje Dražgoške bitke in ostalih dogodkov iz mitološke zgodovine NOB. V zadnjem obdobju se vrstijo obletnice z veliko pompoznostjo, ki jih  skrbno pokrivajo vsi mediji. Govorci govorijo o junaštvih partizanov in blatijo izdajalce »belogardiste«, ki naj bi bili sodelovali z okupatorjem in celo prisegli Hitlerju. Meni pa so navajana dejstva žalostno potvarjanje zgodovine in eden  glavnih vzrokov prepada, ki ga še nismo uspeli zasuti s spravo.   

Sam sem v sebi globoko prizadet, zakaj se to  dogaja v 26tem letu samostojnosti. V obdobju pred 70-timi letih so mi Italijani strica Rajka kot talca v Gramozni jami ustrelili 29. 0ktobra 1942, stric Karlo je umrl v Dachau in bratranec Leon je kot politkomisar v Kokrškem odredu padel 14. septembra 1942 v Udinem borštu.  

 
Življenje pred 70-timi leti pa mi je teklo takole: oče je bil najemnik restavracije v hotelu »Slon« skrival in hranil je ilegalce v hotelskih prostorih, pri nas doma so dobivali hrano Vida Tomšič, Sonja Flajs, Zorka Čekič-Tina por. Maležič in še bi lahko našteval. Ko pa so 10. maja 1945 prišli partizani, so nagnali očeta iz restavracije, ki je postala menza propagandne komisije IOOF.   
To je bila revolucija, sprememba družbenega reda!!!  

 
Za tistega, ki želi izvedeti resnico tistega obdobja je dosegljivih vrsta zgodovinskih virov, kljub temu, da so v času osamosvojitve komunisti uničili več kot 80% dokumentov. Zato pa je potreben razum, pogum in poštenost. Tega pa govorci na teh obletnicah nimajo in mirno jih lahko uvrstim v grupo osebnosti s Histrionično osebnostno motnjo (*Institut SATORI). Vprašam se kaj je te govorce privedlo do tega, da medvojnega dogajanja v Sloveniji ne poznajo in nočejo upoštevati dosegljivih dokumentov, da bi to resnico spoznali.  

 
Na primer laži o Angeli Vode. Njo so vrgli iz partije ker se ni strinjala s paktom nacista Hitlerja in komunista Stalina, ki sta ga podpisala zunanja ministra obeh držav, Ribbentrop za nacistično Nemčijo in Molotov za  komunističnoSovjetsko zvezo dne 23. avgusta1939 v Moskvi.   
Sporazum o nenapadanju je trajal do Operacije Barbarossa22. junija1941, ko je Nemčija prekršila pakt, in vdrla na ozemlje Poljske, jo zasedla do dogovorjene meje s SZ, ki je pravično okupirala vzhodni del. Obstaja vrsta fotografij o bratenje med komunisti in nacisti, dokler so bili eno.  
Sprašujem se, zakaj s tako vnemo proslavljamo Dražgoški polom, zakaj omenjena histerija, kaj je v ozadju, so zavedeni le preprosti ljudje, ima kdo od tega koristi in mislim, da so glavni vzrok materialne koristi in privilegije; pokojnine, dobro plačane službe,  skratka zagotovljena eksistenca. Vse za denar, za socialni dedni fevdalizem, sram vas bodi.  
 

Erik J. Krisch, Ljubljana  

nazaj na vrh