Podjetniki opozarjajo, vladajoči ne slišijo

Vladajoči so gluhi za podjetnike. Vladajoči so gluhi za podjetnike. Foto: Matic Štojs

Vladi je bolj malo mar za gospodarstvo in njegove tegobe, raje kot z opozorili se ukvarjajo sami s seboj in svojo »srečo« vladanja.

O gospodarstvu in njegovih odzivih na delovanje vlade v zadnjem času mediji ne poročajo veliko. Tako je šla večinoma mimo tudi seja upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), na kateri so razpravljali o novi zdravstveni reformi. Predstavnikom ministrstva za zdravje so jasno povedali, da ne pristajajo na nikakršno dodatno obremenjevanje gospodarstva, hkrati pa dodali, da še vedno čakajo na konkretne izračune, kaj reforma, ki jo pooseblja Milojka Kolar Celarc, prinaša za gospodarstvo. Predsednik zbornice pa je pribil, da želijo stvari rešiti »za mizo, ne na ulici«. Sicer pa slovenskih podjetnikov vlada sploh ne vabi k sodelovanju pri pripravi reforme. Ministrstvo je v začetku junija tudi povsem ignoriralo letošnji Forum obrti in podjetništva, saj se ga ni udeležil nihče z ministrstva.

Pričakovano pa v Cerarjevi vladi zatrjujejo, da davki ne bodo večji, a temu nihče ne verjame. Na lepe besede podjetniki pač ne padajo več.

Podobno se dogaja tudi s spremembami davčne zakonodaje, ki jih pripravljajo na ministrstvu za finance. Ministrstvo, ki ga vodi kultna Mateja Vraničar Erman, je namreč napovedalo, da se bodo »lotili normirancev, davčnih zavezancev, ki ugotavljajo dohodek na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov«. V praksi je to videti tako, da manjši podjetniki in obrtniki plačujejo okrog 4 odstotke davka od vsakega prihodka. Davek pa se ne odmerja od višine dobička, tega jim večinoma niti ni treba izračunavati. Pravila so tu nekoliko drugačna za samostojne podjetnike in mala podjetja, končni učinek pa je isti. S tem je poslovanje za male podjetnike precej poenostavljeno, manj je administracije. Podjetje zato laže raste in preide v velikega. Zdaj pa želi kultna ministrica Cerarjeve vlade to spremeniti. Spet pod krinko, naj bi tako dosegli večjo učinkovitost sistema. V OZS pa ob tem navajajo, da bo »sprememba ugodno vplivala le na proračun«. Če bo to sprejeto, se v malem gospodarstvu obetajo velike spremembe. Vsem bo teže, denarja v proračunu pa bo na koncu manj. Nič ne kaže, da bi jim vlada prisluhnila.

Navedli smo le zadnja dva primera iz prejšnjega tedna, ko je gospodarski minister Zdravko Počivalšek sanjal o Magni Steyr, ki naj bi bila zanj kot »medžugorska Marija«.

Opomba: Komentar je bil prvotno objavljen v tiskani izdaji Demokracije.

nazaj na vrh