Petra Janša: Huda luknja v Rudarju

  • Napisal  Demokracija
Iz filma Rudar Iz filma Rudar Foto: Slovenski filmski center

Nekdo se danes sramuje kriminalnih dejanj, pri katerih je bil soudeležen. Komunistična revolucija na naših tleh je dejstvo.

Ko sem izstopila iz kinodvorane, sem tvitnila: »Potem ko vidiš dokumentarni film Huda jama @RomanLeljak, veš, da je film Rudar posnela levica. Besede komunizem ni.« Dodala sem: »Film je vseeno vreden ogleda. V ZDA bo na oskarjih po moje odmevalo to, kakšen narod smo Slovenci, da ne pokopljemo mrtvih. V Srebrenici so jih.«
Z zanimanjem sem si ogledala film Hanne (Antonine Wojcik) Slak Rudar. Uradna napoved filma se je glasila nekako tako: »Rudar v zapuščenem rudniku odkrije posmrtne ostanke tisočih žrtev iz časa po drugi svetovni vojni. Da bi jim omogočil dostojen pokop in s tem ohranil lastno človečnost, se zoperstavi zunanjemu svetu.« Podatek, da se je Slakova rodila (1975) v Varšavi na Poljskem, ni zanemarljiv. Poljska je tako kot Slovenija izkusila totalitarne režime in s tem poboje, pokole, koncentracijska taborišča, izgnanstva in na milijone težkih zgodb, ki so jih povzročili bolni umi nacistov in komunistov. Poljaki se zavedajo posledic diktatur, zato niso imeli težav s sprejetjem Resolucije o evropski zavesti in totalitarizmu.

V Sloveniji pa imamo z omenjeno resolucijo veliko težavo, saj jo v parlamentu še do danes nismo sprejeli. Težko je namreč tranzicijski (izrojeni) levici priznati, da je komunizem totalitarizem, in to na deklarativni ravni zapisati. S tem bi namreč izgubili oblast. Daleč od oči (v evropskem parlamentu), daleč od srca že gre. Ampak doma?
Po eni strani me ne preseneča, da je država »požegnala« Slakovo, da posname film, ki bolj kot ne izmaliči zgodovinska dejstva o Hudi jami. Nekoga mora biti sram, da je dopustil zločine na naših tleh. Interes velikih držav je namreč dopuščal komunistične zločine. Psihološki profil naroda so imeli v malem prstu, brat proti bratu je dvignil roko in komunistična revolucija je zarezala zelo globoko v dušo naroda in ga poškodovala za generacije. Vedeli so zakaj.
Mehmedalija Alić, ki je v filmu rudar, je v resnično postal junak, povezan s Hudo jamo. Ampak ni edini, ki je pripomogel k odkritju tega grozljivega komunističnega zločina. Prav tako ni res, da bi ga preganjala policija in ga kaznovala. Zato vse, ki smo videli dokumentarni film Romana Leljaka Huda jama, zmoti prav to. V oči in ušesa pa zbodejo tudi dejstva, da smo za zločine krivi Slovenci sami. Kot da nismo živeli pod Titovo diktaturo. Zakaj to pravim? Ker je v odjavni špici povedano, da je Rudar posnet po resnični zgodbi – rudarju, ki je odprl Hudo jamo. Žal pa to ni res.

nazaj na vrh