Petra Janša: Do kdaj še 'garažno' pravosodje?

  • Napisal  Demokracija
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Pixabay

Pred časom sem na Twitterju zasledila izraz »garažno pravosodje«. Izraz, ki je ponazarja stanje duha samooklicane slovenske elite.

Nedavno smo se spominjali »obletnice«, ki ponazarja vso bedo in izprijenost slovenske scene, ki se ima za elito, ali kot bi rekel vsem znani zagovornik pravic otrok do očeta in matere Franci Donko: »Nova kulturna in politična elita pa je vase zazrta združba, intelektualno shirana, ki s staro elito nima kaj dosti skupnega, razen morda imena.« Še bolj nazorno je stanje duha elite za tednik Demokracija nedavno ubesedil Anastazij Martinčić, v Urugvaju zaprti balkanski bojevnik: »Spolni odnosi z živalmi pa so višek te izprijenosti.« Kdo bi vedel, kaj se dogaja v Sloveniji, če ne prav eden od glavnih figur najmočnejšega kartela na svetu, ali kot pravi Martinčić, najmočnejše mafije na svetu. Pozoren bralec lahko v odmevnem prispevku zasledi tudi vprašanje, ki ga je Martinčić, uslužbenec pokojnega Staneta Dolanca, zastavil Demokraciji, češ, ali »vemo, zakaj so bili ubiti psi v Ljubljani«. Vprašanje balkanskega bojevnika je bilo verjetno bolj retorično, a odgovor se skriva v povezavi kokaina s spolnimi odnosi z živalmi.

Garažna afera bulmastifi, ki je februarja 2010 dobro zamajala »ugled« samooklicane elite, je razgalila tudi delovanje pravosodja. V nedavni oddaji Eksploziv so bila namreč predstavljena dejstva, kaj se je dogajalo tistega zasneženega večera, ko so bulmastifi v garaži na Oražnovi ulici 2 v Ljubljani do smrti pogrizli znanega ljubljanskega zdravnika Sašo Baričeviča. Lahko bi se strinjali, da je šlo tu za tragedijo in kriminal. Predvsem kriminal. Pomembno dejstvo, ki je bilo v oddaji jasno izpostavljeno, je tudi opozorilo, ki ga je navedel Mitja Lomovšek, in sicer, da je kar 90 odstotkov policije udbovsko usmerjene. To pomeni, da brez korenite reforme policije ni mogoče vzpostaviti pravne države.

Zato se lahko dogajajo primeri Patria, Novič, Magajna, Božič, Kotnik, Kangler in ne nazadnje Balkanski bojevnik, kjer naše pravosodje še vedno ne želi poklicati priče, njihovega nekdanjega sodelavca, ki bi povedal, kaj se je dogajalo. (Vnovični) proces sodišče raje vleče v nedogled, na koncu pa ga bomo morali verjetno plačati davkoplačevalci. In številka za odškodnino bi bila lahko vrtoglava, če poznamo nekatere podatke.

Balkanski bojevniki se tako svobodno sprehajajo, sodišče pa raje preganja in zapira fotoreporterje, ki razkrijejo resnico. Do kdaj torej še »garažno pravosodje«?!

nazaj na vrh