Nevarno! Ezoterika vdira ne samo v državni, pač pa tudi v cerkveni vrh!

Vizionarji iz vladnih pisarn so izdelali spletni projekt. Vizionarji iz vladnih pisarn so izdelali spletni projekt.

Se še spomnite sedaj že znamenite in razvpite Zdrave atmosfere? Njena spletna stran je ugasnila, vendar po naših podatkih še vedno deluje, le da se je zaprla pred menda vsiljivimi mediji. Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman je še vedno njena članica, omenjena ezoterična skupina pa je očarala celo enega od slovenskih škofov in verjetno še marsikaterega katoliškega duhovnika.

Očitno pa to ni edina zadeva, ki vdira v sam vrh katoliške Cerkve. Direktorica enega od centrov alternativne medicine, kjer se ukvarjajo tudi z zdravljenjem na duhovni ravni (seveda ne na krščanski, pač pa ezoterični podlagi) se je nedavno pohvalila, da v njen center zahaja precej duhovnikov, redovnic in celo kakšen škof se najde vmes. Zato smo na tiskovni urad Slovenske škofovske konference poslali novinarsko vprašanje, ali to drži.

Kaj dejansko sodi pod ezoteriko oz. t. i. »new age«? Gre za vso tisto dejavnost, ki se tako ali drugače nanaša na t. i. komercialno duhovnost, kombinirano z različnimi dejavnostmi, kot so joga, (transcedentalna) meditacija, angelske karte, horoskopi, pa tudi zdravljenje s pomočjo energij (bioenergija, reiki, celo homeopatija, itd.). V te dejavnosti sodijo celo na videz povsem telesne aktivnosti, kot so denimo vzhodnjaške borilne veščine. Vse to pa temelji večinoma na izročilu azijskih verstev (predvsem budizma in hinduizma), vendar gre predvsem za mešanico različnih verskih oz. duhovnih izročil. Tako lahko med ponudniki tovrstnih storitev zasledimo tudi krščanske elemente, zlasti angele. Vendar krščansko vsebino ponavadi prikrojijo po svoje, zato se njihove predstave ne ujemajo s tem, kar uči Sveto pismo.

Da postaja ezoterika z vsemi svojimi dejavnostmi nekakšna modna muha, je znano že dolgo, saj človek ni zgolj materialno bitje, pač pa išče zadovoljitev lastnih potreb tudi z duhovnostjo. Zato je nekako razumljivo, da iskalci iščejo modrost, zdravje in dobro počutje pri raznih energijskih terapevtih ter zdravilcih. Skrb vzbujajoče pa je, da se v te dejavnosti zateka čedalje več pobožnih katoličanov, kar je posledica zelo slabe poučenosti, saj so celo mnogi duhovniki, ki naj bi skrbeli za poučevanje ljudi, o tem sami nepoučeni in ne čutijo potrebe, da bi se na tem področju izobraževali. Kombiniranje krščanske versko-duhovne prakse ter ezoterike pa ni samo grešno, pač pa tudi nevarno za življenje, saj gre, če izpostavimo del krščanskega nauka, za kršitev prve božje zapovedi (ki pa je na žalost interpretirana pomanjkljivo). Zato to vprašanje ni vprašanje prestiža ali celo puritanstva, kot pomotoma mislijo nekateri. Temeljna nepoučenost o potencialih krščanske duhovnosti pa je privedla prav do tega, da se celo duhovniki zatekajo k ezoteriki, škofje pa ne ukrepajo.

Nič čudnega torej, da se celo državni vrh spogleduje z novodobno instant-duhovnostjo. Omenili smo že finančno ministrico, ki sodeluje v Zdravi atmosferi, pozabiti ne smemo tudi na evropsko komisarko Violeto Bulc in njeno hojo po žerjavici. Očitno pa na to pot stopa tudi slovenski javnosti bolj malo znana ministrica za razvoj Alenka Smrkolj ter »njen« projekt Slovenija 2050, ki je v svojih besedah poln nekega futurističnega idealizma, kar precej smrdi po vplivu raznih sekt. No, če upoštevamo, koliko davkoplačevalskih milijonov je vloženo v to in kako so se posamezni sodelavci na račun tega okoristili, nas bo še precej bolela glava…

nazaj na vrh