Metod Berlec v uvodniku Demokracije: V javnem mnenju se čuti veter sprememb!

  • Napisal  Metod Berlec
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: SDS

Po zadnji javnomnenjski anketi Parsifala in Fakultete za uporabne družbene študije kar 40,3 odstotka anketirancev ne podpira vlade Mira Cerarja. V primerjavi s prejšnjim mesecem je podpora vladi padla za 8,6 odstotne točke. Če bi bile predčasne volitve letos, bi največ prebivalcev Slovenije volilo SDS, v Demokraciji piše Metod Berlec.

Med opredeljenimi anketiranci ima SDS 28,6-odstotno podporo in je od oktobra 2016 na najvišji ravni, daleč zadaj sta SD z 18,2 odstotka in SMC s 14,3 odstotka podpore. Verjetno tudi zato, ker bi bil po tej anketi predsednik SDS Janez Janša po mnenju anketirancev najbolj sposoben soočiti se z razmerami v Evropi in morebitno migracijsko krizo. To pomeni, da bi SDS dosegla relativno večino in s tem prvo možnost za sestavo nove slovenske vlade. Nedvomno bi jo ob takem prepričljivem izidu lahko tudi sestavila.

Očitno je tudi, da je novonastala stranka Aleša Primca Glas za družine in otroke najbolj posegla v volilno bazo Nove Slovenije, ki ima 2,6 odstotka podpore. Anketa pa očitno ni zaznala Jankovićeve Pozitivne Slovenije, ki naj bi se spet podala v boj za državni zbor, kljub temu pa tokrat nima možnosti za zmago na volitvah, lahko pa se prebije v državni zbor, kar bi utegnilo vplivati na sestavo vlade.

Če bo v državni zbor spet več levih strank, imajo te skupaj večjo možnost, da sestavijo novo levo vlado; če bo več desnih, pa bomo končno spet dobili pomladno vlado. Pričakovati je, da bo vladajoče postkomunistično omrežje, ki obvladuje Slovenijo, naredilo vse, da do spremembe oblasti ne bo prišlo, zato lahko spet pričakujemo hude napade na prvaka SDS Janšo, nedvomno pa tudi na Primca, sklene komentator.

Celoten komentar preberite v reviji Demokracija!

nazaj na vrh