Metod Berlec v uvodniku Demokracije: Razpoke, trenja in pozivi znotraj koalicije!

  • Napisal  Metod Berlec
Miro Cerar Miro Cerar Foto: Matic Štojs/Demokracija

Vladna koalicija med SMC, DeSUS in SD iz tedna v teden bolj poka po šivih. Koalicijski vrh je prejšnjo sredo razpravljal o številnih temah, a ni našel skupnega jezika. Za pogovor o zdravstveni reformi jim je zmanjkalo časa. Soglasje so dosegli le o zakonu o drugem železniškem tiru, v Demokraciji piše Metod Berlec.

Koalicija je na novem vrhu v torek vendarle govorila o zdravstveni reformi, o usklajevanju pokojnin in regresu, na predlog SD so govorili o zakonu o obrambi in zakonu o službi v Slovenski vojski.

Praktično pri vseh stvareh znotraj koalicije je tako, da predlogu ene koalicijske stranke nasprotujeta drugi dve stranki. Najočitnejše je to v primeru t. i. zdravstvene reforme, ki jo je pripravila ministrica iz kvote SMC in recimo pri reorganizaciji centrov za socialno delo, ki jo je pripravila ministrica iz kvote SD.

Podobnih primerov je še cela vrsta, in to ne samo na državni, ampak tudi na lokalni ravni. Kot primer lahko omenimo Bojana Kontiča, ki je kot župan mestne občine Velenje in predsednik območne organizacije SD v petek, 31. marca, na predsednika SD in podpredsednika vlade Dejana Židana naslovil pismo, v katerem je zapisal, da je treba spoštovati dogovore med koalicijskimi partnerji in ohraniti zaupanje.

Župan Kontič je zahteval spoštovanje dogovora lokalne skupnosti z ministrstvom za notranje zadeve, in sicer dosledno spoštovanje sklepov glede vzpostavitve izpostave azilnega doma v Velenju. Kontič išče pomoč vodstva stranke in koalicije zato, ker se je znašel med tistimi župani, ki jim v civilnih iniciativah Bele krajine, Velenja in Lendave očitajo samovoljo in jih pozivajo k odstopu, sklene komentator.

Celoten komentar preberite v reviji Demokracija!

nazaj na vrh