Metod Berlec v uvodniku Demokracije: Pranje denarja v NLB in milijonske provizije

  • Napisal  Demokracija
Metod Berlec v uvodniku Demokracije: Pranje denarja v NLB in milijonske provizije Foto: Arhiv Demokracije

Po zadnjih podatkih je bilo v NLB opranih več kot milijarda dolarjev, pravzaprav cela milijarda evrov! Pri tem je treba vedeti, da so pri tako spornih transakcijah tudi do 50-odstotne provizije, kar pomeni, da obstaja utemeljen sum, da je bilo pri tem izplačanih celo do 500 milijonov evrov provizij, v Demokraciji piše Metod Berlec.

Poznavalci zato menijo, da je takratno slovensko vladajoče omrežje zavestno omogočilo šiitskemu Iranu, ki je bil pod strogimi sankcijami Združenih narodov, da je prek članice EU financiral iransko agenturo v Evropi in svetu.

Iran je po islamski revoluciji 1979 in prihodu ajatole Homeinija na oblast začel podpirati islamske revolucije na Bližnjem vzhodu in financirati številne teroristične organizacije, ki delujejo po iranskih navodilih. Prav v času teh transakcij je želel Iran razviti svojo atomsko bombo. Poznavalci zato menijo, da je postkomunistična nomenklatura uporabila provizije, dobljene iz pranja denarja v NLB, kot nadomestilo za izgubljene finančne vire, ki jim jih je povzročila prva Janševa vlada in finančno-gospodarska kriza, ki je v Slovenijo udarila konec leta 2008.

Tako smo bili priče ugrabitvi države za interese udbomafijskega omrežja. Obstaja celo utemeljen sum, da so bile iz tega denarja podkupljene praktično vse politične stranke v državnem zboru, z izjemo SDS. Zato tudi tako nenavadno ravnanje nekaterih političnih strank. Vse skupaj pa je lakmusov papir prihodnosti, sklene komentator.

Celotno kolumno preberite v reviji Demokracija!

nazaj na vrh