Metod Berlec v uvodniku Demokracije: Konstrukti proti Janši padajo! Cerar leti!

  • Napisal  Metod Berlec
Odvetnik Franci Matoz in Janez Janša sta uspela s pritožbo v zadevi Trenta. Odvetnik Franci Matoz in Janez Janša sta uspela s pritožbo v zadevi Trenta. Foto: Matic Štojs/Demokracija

Zadeva Trenta je politični konstrukt, ki se ga je spomnila protikorupcijska komisija za diskreditacijo predsednika SDS Janeza Janše. Objavila ga je januarja 2013 (v času, ko je bil Janša predsednik vlade) v okviru poročila o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank, češ da se je Janša okoristil s prodajo parcele v Trenti, v Demokraciji piše Metod Berlec.

Poročilo KPK je kasneje sodno padlo. Janševa obramba je nato zahtevala izločitev pristranskih cenilcev, vendar je sodnica to zahtevo zavrnila. No, sedaj je Okrožno sodišče v Ljubljani ugodilo pritožbi. V postopku ostajata mnenji, ki gresta Janši v prid. S tem pa od poročila KPK iz leta 2013 ne bo ostalo nič.

Miro Cerar verjetno ne bi nikoli zasedel funkcije predsednika vlade, če ne bi s pomočjo sodnega konstrukta Patria v zapor poslali Janše. Ustavno sodišče je sodbo Patria sicer razveljavilo, ni pa razveljavilo volitev. Če ne prej, bodo prihodnje državnozborske volitve najkasneje maja ali junija prihodnje leto. Ta čas je najbolj pod drobnogledom stranka SMC.

Če Cerarja lahko pohvalimo zaradi njegove državotvorne drže v primeru zakona o tujcih, pa ne moremo prezreti, da mu je vladanje pošteno stopilo v glavo. Cerar si je kmalu po prevzemu funkcije omislil nesramno drag BMW serije 7. Nima pa niti težav leteti z vladnim falconom. Na rokometno tekmo v Parizu je tako letel celo s petimi kabinetnimi svetovalci. Pri tem poznavalci opozarjajo, da je Cerar po vsej verjetnosti celo zlorabil proračunski denar, zaključi komentator.

Celoten komentar preberite v reviji Demokracija!

 

nazaj na vrh