Lepi dokumenti lepo gorijo

Lepi dokumenti lepo gorijo Foto: Learning Lark / Wikipedia

Drage bralke in dragi bralci, ali verjamete v naključja? Jaz vedno manj. V tem tednu že drugič prebiram novico o velikem požaru. Najprej v začetku tedna v Ljubljani, včeraj pa še v Ljutomeru. In kot kaže, bodo učinki slednjega spet zelo podobni tistemu pred nekaj tedni na Vrhniki. Se pravi, onesnaženje in velika nevarnost za zdravje prebivalcev. Si Slovenci res vse to zaslužimo?

Če bomo še naprej tako apatični, potem je odgovor DA. Namreč, ne morem se načuditi, kako mnogo ljudi še vedno verjame v dobre namene predsednika vlade dr. Mira Cerarja, ki Vrhničanom sadi rožice (upam, da niso tudi te strupene) in jim obljubi informacijsko pisarno. Samo da bo mir pri hiši. O tem, kako visoko ceno bodo prebivalci plačevali za prikrite interese v ozadju, pa seveda niti besede. Režimski mediji molčijo, če pa že poročajo, v javnost spuščajo samo prefiltrirane in cenzurirane informacije ali pa celo t. i. fake news.

V zadnjem času sem ob četrtkih v informativnih oddajah na Nova24tv kar nekajkrat komentiral zadevi Kemis in Magna Steyr. In vedno bolj imam občutek, da se za zadevo Kemis skriva huda mafijska svinjarija, povezana s proizvodnjo drog ter uničevanjem dokazov. Ker pa je to samo občutek, tega pač ne morem dokazati, kajti dokazi so ponavadi pravočasno uničeni. Tako da mi žal ostane samo sklepanje. Morda se bo kdo vprašal, kaj ima to opraviti z umorjenim dr. Jankom Jamnikom in zaprtim dr. Milkom Novičem? Če držijo namigi, da je dr. Jamnik tik pred umorom (!) želel sklicati tiskovno konferenco o Kemisu, pa je ni dočakal, potem je jasno, da tudi požar v Kemisu zaudarja do neba. Namreč, v požarih ne izginjajo samo nevarne snovi, ampak predvsem dokazi. Z dokumentacijo vred.

Čisto mimogrede: danes dopoldne je novinar Bojan Požar preko twitterja objavil informacijo, da je solastnik prostorov Eko Plastkoma v Ljutomeru, kjer je včeraj »lepo gorelo«, tudi generalni sekretar državnega sveta, sicer pa razvpiti poslovnež Marjan Maučec. To je morda izhodišče za razmislek o tem, kako politika ščiti določene sumljive posle in pri tem organe pregona »drži nazaj«, da ne bi dregnili v katero od »svetih krav« slovenske tranzicije. Čeprav pri NLB in razkritju pranja denarja to ni uspelo. Ni izključeno, da je za razkritje te afere poskrbela ena od »strank v postopku«. Zaradi maščevanja.

Lepi dokumenti pa lepo gorijo. Prav tako dokazi. Dokler ne bomo šli na ulice in rekli »Dovolj je bilo!«.

nazaj na vrh