Iva Pavlin Žurman: Levica in desnica v Sloveniji

  • Napisal  Iva Pavlin Žurman
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Polona Avanzo

Ob prebiranju vse pogostejših prispevkov o dogajanju na slovenskem desnem političnem polu (bližajo se predsedniške in slej ko tudi prej parlamentarne volitve) sem se večkrat vprašala, ali je razvrščanje levo-desno le enoznačno in, ali je določen izraz tudi vsebinsko ustrezen.

Zgodovinsko se izraza desnica in levica nanašata na politično pripadnost nastalo v začetku obdobja francoske revolucije (1789-1796), najprej kot sedežni red v različnih zakonodajnih telesih v Franciji. Plemstvo je sedelo na desni, podložniki pa na levi strani, zato sta nastala izraza politična desnica ter politična levica (sl. wikipedia).

Najpreprostejša delitev, ki jo tako zelo radi uporabijo slovenski družboslovci, uvršča komunizem in socializem (marksizem) na levo stran, fašizem in konservatizem pa na desno stran. Desetletja indoktrinirana slovenska javnost je zato prepričana, da kar se imenuje levo je dobro, kar je desno pa je slabo! No, Winston Churchill je duhovito dejal: Socializem in komunizem delujeta samo na dveh krajih: v nebesih, kjer ju ne potrebujejo in v peklu, kjer ju že imajo.

Kaj pa liberalizem? Kdo je zagovornik osebne svobode, kdo ekonomske svobode, ki sta temelj ekonomskega in družbenega napredka vsake države. Danes slovenski levičarji, ki prevladujejo na položajih tako v vladnem kot nevladnem sektorju, »eno govorijo, drugo delajo«. Z zeleno lučjo ministrice za socialo (levica) se dogajajo celo »ugrabitve« otrok iz družinskega okolja. Za kuliso sovražnega govora skušajo levi intelektualci celo onemogočiti svobodo govora drugače mislečim. Z množico »institucij varuhov« ustvarjajo vtis varovanja državljanov, v resnici pa ščitijo le interese svojih somišljenikov. Je Mirovni institut, je Varuhinja človekovih pravic ...., vsi z množico visoko izobraženih in visoko plačanih kadrov kdaj podprl zahteve našega Odbora za človekove pravice (Odbor 2014), ko smo in še vedno zahtevamo spoštovanje človekovega dostojanstva in človekovih pravic ter svoboščin v konkretnih primerih, pa tudi s predlogom pravosodnih sprememb? Vsi drugačni, vsi enakopravni, je njihova parola na papirju (v besedah), ne pa v dejanjih! Je prepletenost vladajoče politike in privatnih interesov ekonomskih osebkov iz ozadja (udbomafije) znak ekonomske svobode, enakih možnosti podjetij na konkurenčnem trgu, ko gre za poslovanje z javnim sektorjem? V Sloveniji vlada paradržava. So to levičarji ali desničarji?

V intervjuju za Reporter je Žiga Turk, ki se je v slovenski politiki že preizkusil (nekulturni kulturniki so ga označili kar za »kulturni gnoj«) izjavil, da desnosredinskih volivcev ne nagovarja nobena stranka. Ko se v Sloveniji pojavlja politična oznaka levo-desno, mi postane slabo. Zakaj? Ker je uporaba teh pojmov v Sloveniji ena sama manipulacija.

Pred leti so v nekdanji reviji Ampak različni slovenski intelektualci odgovarjali kaj je levo in kaj desno. Za Spomenko Hribar je bil najhujši desničar teolog A. Mahnič, čeprav je bil ena prvih žrtev fašizma na Primorskem. Z besedo (psovko) fašisti, so v samostojni Sloveniji levičarji najraje označevali svoje politične nasprotnike (notranje sovražnike), t.i. desničarje. No, Winston Churchill je pred desetletji vizionarsko napovedal: "Fašisti bodočnosti bodo sami sebe imenovali antifašisti!"

Levičarka Spomenka (skupaj z možem Tinetom sta namreč ustavljala desnico) se je že v času Demosa rada videvala s takratnim predsednikom, »deponiranim« bivšim komunistom (prenoviteljem) in manipulatorjem Kučanom. Kasneje je ta levičar ustanovil elitni klub F21 , klub tovarišev kapitalistov (desničarjev?), ki so se množično, na lepe oči, v milijonskih zneskih zadolževali v državnih bankah (bančno luknjo bomo polnili davkoplačevalci), danes pa z velikim diskontom odkupujejo svoje dolgove od banke za slabe terjatve (Dubt), ki so jo levi politiki sovražno prevzeli, potem ko so »pregnali« tujce (desničarje?).

Nekateri t.i. intelektualci (levičarji oz. kaviar socialisti s krasnimi državnimi službami) so si nadeli celo oznako Liberalna akademija, čeprav niso bili (niso) niti liberalci niti akademiki. In so kar na ulici, skupaj z levo kompanijo (vstajniki), odstavljali legalno vlado JJ, ob medijski podpori dominantnih levih medijev z desnimi lastniki (tajkuni). V živo je s prenosi sodelovala tudi javna hiša RTV, kjer so letos, na seji programskega sveta, levi ekstremisti s plakatom navijali kar »Smrt janšizmu« (desničarjem?), brez kakršnihkoli posledic! Nekaterim je kot kaže vse dovoljeno!

Publicist Bernard Nežmah je takrat (v reviji Ampak), potem ko je razložil populistično pojmovanje »levo – desno« v Sloveniji (desni - verniki in zagovorniki domobrancev, danes bi vladajoča družbena elita rekla kar nazadnjaki in kolaboranti), na koncu postavil odlično vprašanje: »Kaj pa ljubitelji živali, so levičarji ali desničarji?« No, danes bi se lahko vprašali: »Kaj pa »ljubitelji« otrok in družin, kaj pa domoljubi, so levičarji ali desničarji?« Seveda je pravilno vprašati se, kaj je prav, kaj je dobro za otroke, za družine, za narod, za Slovenijo. Vedno je pomembna vsebina in ne oblika. Danes se lahko tudi vprašamo, kaj dobrega so novi obrazi s staro vsebino(!) prinesli slovenski državi, njenim državljanom?

Aleš Primc je javno povedal: »Odločitev za vstop v politiko je bila zame težka in sem jo odrival dolgo časa. Vem kaj prinaša. Vem tudi, da ni dobra za moje zdravje in družinsko življenje. Upam pa, da bo ta odločitev prinesla, da bomo živeli v boljši državi ter, da bomo uresničili stvari, za katere smo se borili doslej!« In borili smo se skupaj ne le za otroke in družine, ampak za pravično normalno Slovenijo. Začeli smo z zahtevo po zakonitem sojenju v zadevi Patria (odprava nezakonite sodbe) in nadaljevali z zahtevo po pravosodnih spremembah, ki naj zagotovijo javno, transparentno in odgovorno sojenje ter naj bo delo in poznavanje kršitev posameznih sodnikov osnova za njihovo kadrovanje in napredovanje. Kje je bila stranka Nova Slovenija, ko smo, Odbor 2014, mesece postavljali in še postavljamo zahteve po pravičnem sojenju in pozitivni selekciji (načelo meritornosti) ne le v pravosodju (vladajoča nomenklatura se požvižga na glas ljudstva, čeprav smo zbrali več kot 5000 podpisov in jih vložili v DZ), ampak v vseh družbenih podsistemih v javnem sektorju? Niti enkrat nas niso javno podprli! In pravosodje je temelj uspešne države.

Zanimivo, kako je danes v medijih polno »nasilnih« nasvetov raznih t.i. desničarjev, od strankarskih veljakov kot je Novakova, do raznih intelektualcev, po »zamenjavi« človeka, ki je s svojim delom in trudom, kljub »udarcem pod pasom« s strani politične in pravne oligarhije (kontinuitete), ustvaril najmočnejšo opozicijsko stranko z množico mladih obetajočih poslancev. Janša je dozorel v karizmatičnega voditelja, kljub sovražni dejavnosti vladajočih političnih nasprotnikov, ki so uspeli monopolizirati vse družbene podsisteme. Stalna diskreditacija, stigmatizacija in celo pravosodna likvidacija kažejo, da je edini, ki jim je nevaren. In namesto da bi skupne pomladne vrednote (diskontinuiteta s prejšnjim sistemom, tudi z »udbo in murglami«) združevale politične naslednice nekdanjega Demosa, bi nekateri »desničarji« radi kar sovražno prevzeli stranko celo s pomočjo dominantnih medijev, ki jih obvladuje nasprotna stran! So pozabili kaj pomeni politični pluralizem? Če se ne strinjajo z obstoječimi političnimi strankami in njihovimi voditelji, naj ustanovijo svojo stranko. Le garati bo treba, dobro ve »maratonec« Aleš Primc. In Aleš je pripravljen sodelovati z vsemi, ki hočejo dobro Sloveniji! Ne kot satelit, kot bi radi prikazali tisti, ki se bojijo konkurence.

Torej, če desnosredinskih volivcev ne nagovarja nobena stranka, je to odlična politična niša ne le za Žigo Turka, ampak za vse, ki ...

P.S. Drugo leto bomo volili predsednika države. Čas je, da demokrati in domoljubi skupaj predlagamo osebo, ki bi predstavljala resničen prelom s prejšnjim totalitarnim sistemom, ki je domoljub in svetovljan in čas je za žensko. Mislim, da bi bila ga. Romana Jordan primerna in sprejemljiva za vse demokratično čuteče Slovence.

Iva Pavlin Žurman, demokratka, članica Odbora 2014

nazaj na vrh