Gorenak: Donald Trump in njegova domoljubnost

  • Napisal  dr. Vinko Gorenak
Gorenak: Donald Trump in njegova domoljubnost Foto: arhiv Demokracije

Se še spomnite poročanja večine ameriških medijev, da ne govorim o večini naših medijev v času, ko je potekala volilna tekma za ameriškega predsednika? Od kriminalca, utajevalca davkov do klovna, vse to je bil takratni kandidat Donald Trump. Večina medijev tako v ZDA, kot tudi pri nas je naravnost tekmovala v tem kdo ga bo bolj žalil in kdo bo bolj grob do njega. Toda Donald Trump je po volji volilcev v ZDA zmagal in postal ameriški predsednik. Večina je torej verjela njemu in ne večini medijev. Že v času štetja glasov, ko je bilo več ali manj jasno, da bo zmagal, so tudi naši mediji naravnost  navijali za to, da bi se zgodilo nemogoče, da bi zmagala Clintonova. Samo spomnite se poročanja Edvarda Žitnika iz ZDA, ki ob zmagi Donalda Trumpa ni mogel zadržati solz pred kamero.

Nekaj podobnega se je leta 1980 dogajalo Ronaldu Reaganu, nekdanjemu filmskemu igralcu. Vsi so ga zasmehovali, češ da še konja ni sposoben zajahati, kako bi po tem lahko vodil ZDA. Danes pa je vse jasno. Bil je eden najboljših njihovih predsednikov po katerem poimenujejo trge in ulice.

Kakšen predsednik bo Donald Trump bomo še videli, toda z nekaterimi resnično domoljubnimi potezami navdušuje ameriško, pa tudi našo javnost, le večine njihovih in naši medijev seveda ne. Spomnite se njegovega govora v kongresu, ko je nagovoril mater v Jemnu padlega vojaka Williama Ryana, Carryn Owens. Stoje so mu ploskali, mati pa si je brisala solze. Ali pa njegov obisk v bolnici, kjer je po strelskem napadu na kongresnika Steva Scalisa, le tega takoj obiskal.

Še najnovejši primer, ki bi ga zmogel le redko kateri predsednik. Zgodilo se je v Hamburgu. Donald Trump je korakal proti svojemu predsedniškemu helikopterju. Seveda je bilo to v hudem vetru. Pred helikopterjem sta ga pozdravila v položaju »mirno« dva marinca. Enemu izmed njih je veter odnesel kapo. Donald Trump se je mirno sklonil, pobral kapo, stopil do marinca in mu jo nataknil na glavo, ter ga potrepljal po ramenu. Naši mediji o tem poročajo, toda kot o smešnem dogodku. Ne to ni smešen dogodek, to je domoljubna poteza Donalda Trumpa. Zadevo si lahko ogledate na naslednji povezavi:

http://www.slovenskenovice.si/bulvar/hollywood/video-nasmejali-se-boste-tako-se-je-trump-boril-z-vetrom

nazaj na vrh