Gorenak: 52 glasovalnih strojev za 156.000 evrov mesečno

  • Napisal  Demokracija
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: dr. Vinko Gorenak

Najprej pojasnilo naslova. Če niste uganili, naslov tega prispevka govori o koalicijskih poslanci. Koalicija namreč šteje 52 poslancev, ki povprečno prejemajo 3000 evrov neto plače s poslanskim dodatkom, kar znese 156.000 evrov mesečno. Račun seveda ne plačajo le volilci koalicijskih strank (SMC, DESUS in SD) ampak ga plačamo vsi davkoplačevalci.

Povprečnemu gledalcu TV SLO 3, ki spremlja delo Državnega zbora, je več ali manj jasno. Pri večini točk dnevnega reda razpravljajo poslanci opozicije, poslanci koalicije veliko manj ali pogosto sploh ne. Pa še te razprave se zelo razlikujejo. Večina poslancev koalicije preprosto bere tekste, ki jim jih pripravijo strokovni sodelavci in to je vse. V opoziciji, ne glede na politično stranko, velja tudi za levičarje Luke Mesca, pa je branje tekstov prej izjema kot pravilo. Samo pomislite na nastope Franca Trčka. Pri vsem tem pa je vsebina za koalicijske poslance več ali manj nepomembna. Ko pa je na vrsti glasovanje, pa je vse jasno. Koalicijski poslanci gledajo v naprej pripravljeno tabelo – »plonk listke«, ki jim jo pripravijo strokovni sodelavci in glasujejo večinsko povsem enotno. Vse kar predlaga vlada ali oni sami so za, vse kar predlaga opozicija so proti, vsebina je pač nepomembna – glasovalni stroj torej za 3000 evrov mesečno na posameznika. Res dobro plačilo za nič dela. Nič čudnega torej, da imajo ljudje tako slabo mnenje o poslancih. V nadaljevanju naj moje gornje trditve ilustriram na primeru včerajšnje seje Odbora za pravosodje, na kateri smo obravnavali novelo Zakona o kazenskem postopku.

Da vas ne utrujam in da povem čim bolj preprosto. Novelo zakona je spisal minister Klemenčič. On in njemu podrejeni so edini v tej državi, ki zakon podpirajo, koalicija temu le slepo sledi. Proti zakonu pa so:
•Vrhovno državno tožilstvo, ki bo zakon uporabljalo.
•Oddelek za pregon uradnih oseb pri tožilstvu.
•Odvetniška zbornica.
•Državni svet.
•Pravobranilci Slovenije.
•Gospodarska zbornica Slovenije.
•Trije mladi profesorji kazenskega prava treh pravnih fakultet v Sloveniji (dr. Erbežnik, dr. Dežman, dr. Gorkič).
•Policija, ki zakon uporablja vsak dan.
•Specializirano državno tožilstvo, ki zakon uporablja vsak dan.
•Vrhovno sodišče.
•Zakonodajno pravna služba Državnega zbora, kar je še posebej pomembno.

V tej državi torej ni praktično nikogar od poznavalcev in uporabnikov zakona, ki bi zakon podpiral. Neverjetna situacija torej. In kaj se je dogajalo na včerajšnji seji Odbora za pravosodje?

20170906_084553Kako enostavno za koalicijske poslance. Če je predlagatelj minister ali koalcija vedno pritisneš plus, če je predlagatelj opozicija pa vedno pritisneš minus. Tudi govoriti ti ni treba in na mesec dobiš 3000 evrov.

Minister Klemenčič s sodelavci praktično sploh ni govoril. Koalicijski poslanci z manjšo izjemo sodnice in sedaj poslanke Murgljeve, ki je povedala nekaj kratkih floskul, ni govoril nihče. No ja pozabil sem poslanca Müderndorferja, ki je tako ali tako dežurni govorec za vse teme v stranki, kjer se trenutno nahaja (sedaj je to SMC, pred tem pa je bila to LDS, ZARES, PS, Zavezništvo AB in še kdo). Vsi ostali poslanci koalicije so bili tiho kot grob. Sledilo je seveda glasovanje o posameznih amandmajih in posameznih členih predloga zakona. Tu pa je bilo vse jasno. Vsi poslanci koalicije so glasovali v skladu s »plonk listki«, ki so jih imeli pred seboj. Vse kar je predlagal minister so potrdili, vse kar je predlagala opozicija pa so zavrnili. Razen ene izjeme, kjer so se zmotili. Zelo enostavno torej. Vse za 3000 evrov mesečne plače po posamezniku. Kakšne pa bodo posledice za pravosodni sistem in za državljane pa je povsem drugo vprašanje. Takrat pač ne bodo več poslanci. Kako enostavno torej. In kdo lahko naredi red? Le vi državljani. Kako? Z glasovanjem na volitvah.

Vir: http://www.vinkogorenak.net/

nazaj na vrh