Gašper Blažič: Jean-Claude Juncker, čas je za slovo!

Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: arhiv Demokracije

Evropski parlament se je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu lotil Poljske in Madžarske. Grozi jima odvzem glasovalnih pravic.

Na zadnjem plenarnem zasedanju se je veliko govorilo predvsem o Malti, kjer so nedavno umorili novinarko, ki je raziskovala korupcijo vladajoče elite. No, zanimivo je bilo, kako je slovenska poslanka iz vrst socialistov Tanja Fajon v primeru Malte tako rekoč javno podprla tamkajšnjo oblast, medtem ko so poslanci EPP povsem upravičeno opozorili na politične in družbene razmere na Malti, ki močno spominjajo na slovenske. Evropska komisija pa se je na razpravo odzvala s pavšalno ugotovitvijo, da na Malti »ni sistematične grožnje pravni državi«. Po presoji bruseljske birokracije se tudi v Sloveniji ne dogaja nič posebnega kljub zadnji aferi z razvpitim migrantom iz Sirije. Verjetno bi kateri od teh birokratov najraje navil ušesa ministrici za notranje zadeve, ker je odredila deportacijo migranta na Hrvaško, ne glede na odločno evropskega sodišča.

In če smo že omenili Malto – v njej so na oblasti socialisti, ki se sklicujejo na to, da pri njih razmere še zdaleč niso tako kritične kot na Poljskem in Madžarskem. Številni birokrati, ki jim močno dišijo Sorosovi novci, že dlje časa kažejo s prstom ne ti dve državi pa tudi na Češko. Vsem tem državam je skupno predvsem to, da na oblasti niso socialisti in da želijo narediti red, po drugi strani pa branijo svoje nacionalne interese, s tem da ne želijo sprejemati muslimanskih migrantov. Poljska je še posebej na udaru zaradi pravosodne reforme. Prav v tej točki se pokaže tudi sprenevedanje Bruslja, saj ima Slovenija precej hujše težave s pravosodjem, a birokratov to ne zanima. Ne zanima jih, da je razvpiti pravosodni minister Goran Klemenčič uspešno prestal interpelacijo samo zaradi razmerja moči; ne zanima jih, da je še bolj razvpit tožilec Andrej Ferlinc postal član državnotožilskega sveta; ne zanima jih, da vlado vodi doktor ustavnega prava, ki zavestno krši ustavo in je z zaščito agenta iz Sirije dejansko suspendiral slovenski pravni red; ne zanimajo jih zlorabe prava v primeru še vedno zaprtega dr. Milka Noviča. Vse je krasno v Sloveniji, si najbrž prepevajo znane verze Adija Smolarja. In verjetno jih ne skrbi niti to, da se na račun brezbrižnosti in dvojnih meril Junckerjeve administracije v Sloveniji tudi med evropsko usmerjenimi domoljubi močno krepi evroskepticizem. J.-C. Juncker, spokaj!

nazaj na vrh