Dr. Stane Granda za revijo Demokracija: Leto se je končalo, problemi so ostali!

  • Napisal  Stane Granda
Leto se izteka Leto se izteka Foto: Matic Štojs

Leto 2016 je postalo  zgodovina, ne pa njegove posledice, ki jih bomo še dolgo čutili. Slovencem bo ostalo v spominu po izkopu žrtev vojnih in povojnih ne bojev, ampak pobojev, ki bi jih  izvajalci in dediči zaradi obrambe komunistične oblasti radi prikazali kot boje.

V resnici  so, kot je to počel Lenin, obvezen del  instrumentarija za prevezemanje oblasti. Odnos političnih dedičev morilcev do  pokopa pokojnih to potrjuje. Ne zmorejo ne sočutja ne obžalovanja. Preveč ideologije in politike, nič humanosti, ki je značilnost in odlika Človeka!

Mehčanje varčevalnih ukrepov zaradi gospodarske krize je nastopilo šele ob koncu leta. Njihovo pravo vsebino bomo spoznavali v tekočem letu. Gre za kopanje nove jame ali pa bomo po krhki brvi stopili na pot trajnejšega gospodarskega okrevanja in človeka vrednejšega življenja? Kakorkoli stvari obračamo, vidimo, da so zaradi načina reševanja krize revni revnejši in številčnejši,  bogati bogatejši. Srednji razred je bolj ali manj izginil. Zaskrbljivo je dejstvo, da oblastniki pravico razumejo kot milost.

Zaudarjajočo gnilobo družbe še naprej širijo razmere v slovenskem sodstvu. Čeprav nam zagotavljajo, da je na pohodu vrsta mladih z znanjem, moralo in poštenostjo »nabitih« pravnikov, previdnost zaradi izjemno dolgoročnega kadrovskega ideološkega  načrtovanja na vodilna mesta v preteklosti ni odveč.  Očiščenje in pomlajenje sodne veje oblasti bo moralo izvesti sodstvo samo. Politika razen glasnosti praktično nima drugih sredstev. Že sv. Avguštin je zapisal, da je država brez pravne pravičnosti velika razbojniška tolpa. Glede na to, da je predsednik vlade to postal kot pravnik, ne politik, je trditev o bosi kovačevi kobili izraz obupa.

Dr. Stane Granda

(Celoten komentar preberite v reviji Demokracija.)

nazaj na vrh