Dr. Hubert Požarnik za Demokracijo: Oh, ta levica!

  • Napisal  Hubert Požarnik
SD SD Foto: Matic Štojs/Demokracija

S politično levico so bile v preteklosti same težave. Po lastnih besedah njen cilj ni bil popravljanje, izboljševanje družbeno-ekonomskih razmer, ampak njihovo radikalno predrugačenje in povrh še prevrednotenje vseh vrednot. Zato je dajala prednost revoluciji pred reformami. Vendar je v veliki meri sama obsodila svoj projekt na neuspeh.

Obljubljala je lepšo prihodnost, ni pa bila sposobna, ko se je dokopala do oblasti, dovolj občutno izboljšati sedanjosti, poleg tega je tisti čas bolj ljubila diktaturo kot demokracijo.

In z njo so težave tudi danes. Slovenska levica spominja po novem na čudno bitje; bitje z vsaj tremi srci: eno bije za socializem, eno za kapitalizem in eno za anarholiberalizem. Kljub temu je ohranila še veliko elementov iz preteklosti.

Tako na primer še naprej živi z dobrim občutkom, da je kulturno dominantna in ima vedno prav. Prav tako je še vedno sveto prepričana, da počne vse, kar počne, vedno in samo iz najplemenitejših namenov, da razen nje ni nikomur drugemu za resnico, solidarnost, pravičnost, enake možnosti, odpravo izkoriščanja in zatiranja ter svobodo ter da so le njej naklonjeni mediji politično nevtralni, objektivni in brez predsodkov. Leva družina tudi danes ni resnično narodno zavedna, ukoreninjena v narodu. Zamislimo si ogorčenje levoliberalne mnenjske oligarhije v medijih in delno v politiki, če bi kdo, brez slehernega omalovaževanja kogarkoli, zapisal: »Rad bi, da moji pravnuki tudi čez sto let živijo v Sloveniji, če bodo želeli. Vendar ne želim, da bo Slovenija takrat večinsko muslimanska, da bodo ženske nosile naglavne rute ali hodile okoli s pokritimi obrazi, mujezin pa bo dnevno klical k maši.«

Ali pa hrup, ki bi nastal, če bi neki učitelj na letnem srečanju slovenskih pedagogov rekel, kar je rekel pred drugo svetovno vojno profesor pedagogike Stanko Gogala, in sicer: »Naj bo vsak, ki želi postati izobraževalec naroda, sam ne le temeljito izobražen in kulturno bogat, pač pa tudi duhovno član naroda.« Če bomo Slovenci kot narod usahnili in izginili, potem to ne bo toliko zaradi preštevilčnosti in premoči drugih, pač pa tudi zato, ker po krivdi levice ne branimo dovolj odločno in zavestno svoje narodne biti.


Dr. Hubert Požarnik

(Celoten komentar preberite v reviji Demokracija.)

nazaj na vrh