In memoriam: dr. Katica Cukjati

Dr. Katica Cukjati je bila rojena 29. julija 1949 v Buenos Airesu v družini gospoda Ivana Cukjatija in gospe Katerine Močnik. Rada je poudarjala, da je bila ena prvih, ki se je rodila v slovenski skupnosti, ki se je v povojnem času naselila v Argentini – njena mati se je namreč na dolgo pot v novo deželo podala noseča. Bila je prva od devetih otrok med katerimi so trije bratje postali duhovniki. Živela je predvsem v mestnem predelu velikega Buenos Airesa v Tabladi, kjer je v zadnjih letih imela tudi samostojno odvetniško pisarno.  

Preberite več...

Vinko Gorenak: Domovina – jo znamo ceniti?

Slovenci in državljani Slovenije smo pred 26. leti dobili svojo državo. Tisti, ki smo v tistem času živeli in se aktivno borili za svojo lastno državo, zagotovo pripadamo posebni generaciji, ki jo taka čast sploh lahko doleti. Stoletja so naši predniki sanjali o svoji državi, pa je niso dočakali. Mnogi narodi Evrope in sveta, ki so deset ali dvajsetkrat večji kot mi, še danes sanjajo o svoji državi in nič ne kaže, da bi se njihove sanje uresničile. Nam so se. In ko te dni praznujemo praznik naše domovine, se sprašujem ali se sploh zavedamo, kaj smo doživeli pred 26. leti?

Preberite več...

Ingo Falk Pasch Wallersberg: Osrednje spominsko znamenje - vrata pozabe

V okviru Združenja političnih zapornikov je bilo dne 20. t.m. predavanje ge. dr. Valič Zverove na temo "Spomin na prihodnost". V okviru razprave o spominskih obeležjih na žrtve strahotnih komunističnih zločinov pri nas, zlasti o povojnih množičnih pobojih - umorih, prav tako pa tudi o takratnih komunističnih koncentracijskih taboriščih (ki jih je bilo samo v Sloveniji preko 600 !!) je bilo s strani enega od razpravljalcev posebej poudarjeno stališče, da mora biti za celo Slovenijo o takratnih zločinih eno glavno, osrednje spominsko obeležje. To osrednje obeležje naj bi bilo v Teharjih, kjer tudi že stoji, žal vse do danes še vedno nedokončano in brez ustreznih oznak. Na to razpravo se nisem odzval, čeprav je neposredno zadevala moje predhodno poudarjeno stališče, da je odvažanje posmrtnih ostanov iz Hude jame na pokopališče v Maribor nepietetno dejanje in pomeni način brisanja nacionalnega kolektivnega spomina na takratna komunistična grozodejstva.

Preberite več...
Naroči se na ta RSS